Gradsko vijeće Grada Kastva donijelo niz odluka za ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa

Gradsko vijeće Grada Kastva donijelo niz odluka za ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa

Arhiva (studeni 2018.)

Za vrijeme trajanja mjere privremenog prestanka rada Dječjeg vrtića Vladimir Nazor Kastav, korisnici vrtića tj. roditelji djece s prebivalištem na području Grada Kastva, oslobođeni su plaćanja sudjelovanja u ekonomskoj cijeni vrtića.

Kastav – Vijećnici grada Kastva donijeli su odluku za sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom obustave rada i koji su obustavili svoj rad, kojom se odobrava oslobađanje od obveze plaćanja zakupnine i naknade za pravo građenja za poslovne prostore u vlasništvu Grada Kastva i zakupnine za korištenje javnih površina, za ožujak 2020. godine u visini 50% ukupnog iznosa zakupnine/naknade, a za travanj 2020. godine, razmjerno vremenu trajanja obustave rada. Zatim, oslobađaju se od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, ali ne i naknade za uređenje voda za ožujak 2020. godine u visini 50% ukupnog iznosa komunalne naknade, a za travanj 2020. godine, razmjerno vremenu trajanja obustave rada.

Također, sukladno odluci pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnosti koje nisu obuhvaćene mjerom obustave rada sukladno Odluci, odobrava se odgoda plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Kastva i zakupnine za korištenje javnih površina za mjesece ožujak, travanj i svibanj 2020. godine, na rok od tri mjeseca od dana dospijeća svakog pojedinog obroka te odgoda plaćanja komunalne naknade (ne i naknade za uređenje voda), za mjesece ožujak, travanj i svibanj 2020. godine, na rok od tri mjeseca od dana dospijeća svakog pojedinog obroka.

Za vrijeme trajanja mjere privremenog prestanka rada Dječjeg vrtića Vladimir Nazor Kastav, korisnici vrtića tj. roditelji djece s prebivalištem na području Grada Kastva, oslobođeni su plaćanja sudjelovanja u ekonomskoj cijeni vrtića. Grad Kastav nastavit će osiguravati sredstva za sufinanciranje troškova boravka djece u dječjim vrtićima kojima je Grad Kastav osnivač, jednako kao i onima kojima Grad Kastav nije osnivač, a koji su privremeno obustavili rad, onim roditeljima kojima je to ranije odobreno sukladno važećim općim aktima Grada Kastva, a koji dijete nisu ispisali iz vrtića, za vrijeme trajanja obustave rada. Grad Kastav nastavit će osiguravati sredstva za sufinanciranje dadilja koje su privremeno obustavile rad, sukladno sklopljenim ugovorima, za vrijeme trajanja obustave rada. Za vrijeme trajanja obustave nastave u školama, počevši od 01.04.2020. godine, roditelji djece s prebivalištem na području Grada Kastva koja pohađaju OŠ Milan Brozović Kastav, oslobođeni su plaćanja programa produženog boravka.

Također, odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate za vrijeme važenja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, izuzev dugovanja kojima prijeti zastara, i to za sva potraživanja Grada Kastva.

– Danas smo na e-sjednici Gradskog vijeća donijeli smo prvi set mjera kroz Odluku o ublažavanju posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa na području Grada Kastva. Zahvaljujem se svim vijećnicima na podršci i nadam se da smo ovime olakšali nezavidnu situaciju u kojoj su se našli mnogi naši obrtnici, gospodarstvenici i građani. Utjecaj na proračun već ovih mjera premašuje 1,5 milijuna kuna. U pripremi su i nove mjere koje će se odnositi na uravnoteženje proračuna ali i daljnu pomoć najugroženijima. Čuvajte se i dalje, a kroz sve ovo proći ćemo svi zajedno, poručio je Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.

error: Content is protected !!