Gradsko vijeće obilježio sukob između gradonačelnika Dujmića i stranačkog kolege @ Opatija

Arhiva

Arhiva

U raspravi o proračunu dominiralo je pitanje povećanja plaća djelatnika Dječjeg vrtića, nakon (uzaludnih) pokušaja oporbe da se u budžetu od 160 milijuna kuna pronađe 360 tisuća kuna kako bi se ispravila nepravda prema radnicima čije su osnovice znatno niže od onih u gradskoj upravi i gradskim ustanovama…

Opatija – Prekršeno obećanje o podizanju osnovica plaća djelatnika Dječjeg vrtića Opatija te svađa između gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i njegovih stranačkih kolega iz vijećničkih klupa obilježili su sjednicu opatijskog Gradskog vijeća održano u četvrtak navečer.

Naime, na pitanje pristiglo iz oporbenih redova, o imenovanju Dušana Kotura u Nadzorni odbor LRH, gradonačelnik Dujmić odgovorio je kako je to bila stranačka odluka, odnosno da je tu odluku donio Gradski odbor SDP-a budući da je to i njihova odgovornost. Oštar odgovor dobio je od vijećnika SDP-a Danka Žitinića, koji je Dujmića praktički optužio za laž, kazavši da Gradski odbor SDP-a ne samo da o tom imenovanju nije bio informiran, već i da bi u slučaju da je znao za Dujmićevu namjeru imenovanja Kotura svojom zamjenom svakako ponudio adekvatnije kandidate, budući da u svojim redovima ima i doktore ekonomskih znanosti…

A pitanje plaća opatijskih odgajatelja i drugih djelatnika vrtića, provlačilo se kroz čitavu raspravu o proračun, koji je jučer i usvojen većinom glasova. Osnovica plaće u Dječjem vrtiću je 3.200 kuna, u gradskim ustanovama Festival Opatija i Gradska knjižnica Viktora Cara Emina 3.800 kuna, a u gradskoj upravi 4.200 kuna, pa vrtićki sindikalci godinama upozoravaju na tu nepravdu i traže izjednačenje svojih materijalnih prava. Korak naprijed učinjen je ove godine (https://poduckun.net/djelatnici-vrtica-dobit-ce-uskoro-novi-kolektivni-ugovor-potpisivanje-za-dva-tjedna-opatija/), a djelatnici vrtića, neslužbeno, kazali su kako su od gradske vlasti dobili obećanja da će se s takvom praksom podizanja plaća nastaviti i ove godine. No, u proračunu većem od 160 milijuna kuna nije se pronašlo 320 tisuća kuna potrebnih za takvu ”akciju”, stoga su oporbeni vijećnici predlagali različite ”kompenzacije” (uglavnom u resoru kulture) kako bi se novac ipak pronašao.

Tako je Marko Ćorić (HDZ) predložio da se smanje sredstva za Festival Opatija, koja su u 2017. godini planirana na višoj razini nego godinu dana ranije, Roberto Žigulić (IDS) da se potreban iznos ”skine” s proračuna Doma kulture koji još nije niti sagrađen, niti ima poznat program, a Robert Kurelić (Akcija mladih) da se sredstva raspodijele iz namjenske stavke određene za proslavu jubileja Ljetne pozornice.

No, vladajuća je strana odbila predložene oporbene amandmane, pa se plaće teta, kuhara, domara i drugog vrtićkog osoblja neće mijenjati u 2017. godini – barem do rebalansa proračuna koji se može očekivati u postizbornom razdoblju, odnosno drugoj polovici godine.

Interes vijećnika izazvala je na početku sjednice i Informacija o ”Regionalnom razvojnom projektu Žičara Učka” s elaboratom o društveno-ekonomskoj opravdanosti razvoja projekta i popraćena je iscrpnom raspravom a našla se na dnevnom redu sjednice zato što Grad Opatija, kao jedan od osnivača Društva, planira u 2017. i 2018 povećati svoj udio u njegovom temeljnom kapitalu. U nastavku sjednice vijećnici su prihvatili sve predložene točke dnevnoga reda, kao i odluke o raspisivanju natječaja za prodaju gradskih nekretnina.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!