Gradsko vijeće odbilo prijedlog gradonačelnika Dujmića da se ukine pojačani odvoz otpada tijekom ljetne sezone

Gradonačelnik Dujmić, uz obrazloženje da će ove godine biti manje turista u gradu, zatražio je Vijeće da ukine pojačani odvoz otpada tijekom ljetne sezone, no vijećnici su se suprotstavili ustvrdivši kako treba brinuti i o zdravlju Opatijaca te ih poštedjeti neugodnih mirisa.

Opatija – Gradsko vijeće Opatije, na svojoj jučerašnjoj sjednici održanoj elektronskim putem, podržalo je izmjene odluke vezane uz prikupljanje otpada na opatijskom području te zadržala pojačani odvoz otpada tijekom ljetne sezone.

Naime, prvotni prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića predviđao je ukidanje pojačanog odvoza otpada s područja Opatije, što je obrazložio činjenicom da „kriza izazvana zarazom COVID-19 virusom u znatnoj mjeri ograničava mogućnosti pružanja javne usluge od strane trgovačkog društva Komunalac d.o.o. u pogledu nedostatka radnika i sredstava rada“, ali i time da je  „Ustavni sud privremeno obustavio od primjene dio odredaba Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom“.

Stoga je gradonačelnik predložio da se van snage stavi odredbe odluke koju je Vijeće donijelo u studenom prošle godine, a kojom je definirano da se u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada na području Opatije obavlja pojačan odvoz otpada, odnosno da se otpad odvozi dvaput tjedno.

Umjesto toga, prestavnička većina koju čine članovi SDP-a, Akcije mladih, HSU-a, Unije Kvarnera te nezavisni vijećnici Andrej Pošćić i Neven Varljen, odlučila je tek djelomično skratiti vrijeme za pojačan odvoz otpada, odnosno da se dva odvoza tjedno primijenjuju od 15. lipnja do 15. rujna iznimno u 2020. godini, a od sljedeće godine da se to razdoblje proširi na vrijeme od početka travnja do kraja listopada.

– Prošlogodišnje veliko nezadovoljstvo građana nedovoljnim brojem odvoza otpada i neugodnim mirisima koji su se radi toga širili gradom bio je razlog izmjene Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja mješovitog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluge povezane s tom javnom uslugom. Unatoč činjenici da se zbog situacije s pandemijom virusa COVID-19 ove sezone očekuje manji broj turista koji će boraviti u našem gradu ipak smatramo da bi u periodu od 15. lipnja. do 15. rujna 2020. godine, u vrijeme ljetne vrućine koja je uz nedovoljni broj odvoza otpada preduvjet za stvaranje neugodnih mirisa, potrebno pojačati broj odvoza otpada kako se ne bi ponovila prošlogodišnja situacija koja ne priliči turističkoj destinaciji poput Grada Opatije, a i smanjuje kvalitetu života njenih građana, poručili su vijećnici u amandmanu na odluku.

U svom odgovoru na amandman, gradonačelnik Dujmić kazao je kako „prema sada dostupnim podacima i previđanjima tijeka turističke sezone ne očekuje se broj posjetitelja kao prošle godine te je stoga predložena ova izmjena odluke“.

Ipak, vijećnička većina zaključila je kako valja voditi računa i o zdravlju Opatijaca te ih čim je više moguće poštedjeti neugodnih mirisa tijekom ljetnog „zvizdana“, stoga je većinom glasova izglasana odluka koja predviđa dva odvoza tjedno od sredine lipnja do sredine rujna.

error: Content is protected !!