Gradsko vijeće usvojilo projekt rekonstrukcije stadiona NK Opatija: Prva faza moguća tijekom ove godine

Vijećnici su podržali varijantu s parkingom ispod pomoćnog igrališta, koja će stajati oko 40 milijuna kuna. Projekt će se realizirati u fazama, a moguće je da prva faza – uređenje glavnog terena – krene već ove godine, ako se na rebalansu pronađu potrebna sredstva.

Opatija – Gradsko vijeće definiralo je na današnjoj sjednici projektno rješenje po kojem će se graditi nogometni stadion u Opatiji. Iako je odluka na koncu uključivala većinu vijećnika s obje strane vijećnice, ne može se reći da je put do nje bio jednostavan i „gladak“, budući da su velik dio rasprave vijećnici, a i gradonačelnik Ivo Dujmić, „potrošili“ na vraćanje u prošlost i rasprave o tome tko je odgovoran za činjenicu da se u pet godina cijela stvar nije pomaknuo s mrtve točke.

– Cilj je da iznađemo neko konstruktivno rješenje i krenemo prema nečemu što je obećavano još 2015. godine, da probamo zajedno doći do najboljeg mogućeg rješenja i da gradske službe na čelu s gradonačelnikom Dujmićem krenu u realizaciju tog projekta, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin uvodno, a pročelnik za prostorno planiranje Zdenko Tupanjac objasnio kako su „u igri“ tri varijante.

Prva varijanta je najranije rješenje koje nije predviđalo parkirna mjesta s cijenom oko 25 milijuna kuna, druga varijanta predviđa podizanje pomoćnog igrališta na stupove kako bi se ispod toga dobilo 49 parkirnih mjesta, procijenjena na oko 40 milijuna kuna, a treća gradnju garaže ispod glavnog igrališta. S ovim posljednjim rješenjem dobilo bi se 300 parkirnih mjesta, ali bi i cijena bila barem 10 do 15 milijuna eura.

– Stvari su iste kao i 2015. godine kada smo tražili pomoć grada da se krene u rekonstrukciju stadiona. Ako se nas pita, sa sportske strane sva tri projekta su potpuno isti za ono što je nama gorući problem: kako smjestiti ekipe, gdje igrati utakmice i kako posložiti priču da možemo organizirati normalan rad kluba. Bilo bi dobro za klub, ali i za posjetitelje, ako se može pomoćno igralište dignuti na stupove da se olakša komunikacija, ali to nam nije presudno. Dok god se raspravlja, nama je stanje sve gore i gore, a u proteklih pet godina ipak se možemo pohvaliti nekim uspjesima i velikim brojem djece, kazao je predsjednik Nogometnog kluba Robert Perčić.

Većina vijećnika bila je najsklonija drugoj varijanti, koja je u konačnici i prihvaćena, no do odluke je proteklo nekoliko sati rasprave i barem dvije pauze.

– Da smo prihvatili prijedlog koji je prvi predložio gradonačelnik Dujmić, bili bismo možda dva koraka unaprijed, ali bismo uzalud potrošili dvadeset milijuna kuna gradskog novca. Klub trenutačno ima oranicu i neadekvatne svlačionice pune djece, tako da je njima svaki napredak dobar. Međutim, stvar je u tome da je trenutačno na tom stadionu prometni kaos, a mi ćemo sada potrošiti više od dvadeset kuna da bismo dobili još veći kaos i još gore prometno rješenje. Onda bi bolje bilo da smo išli u projekt koji je postojao, a koji bi za tri ili četiri milijuna kuna sredio glavni i pomoćni teren te svlačionice i tako omogućio normalan rad kluba, rekao je nezavisni vijećnik Neven Varljen, dodavši kako je to drugo rješenje „predloženo od vijećnika Igora Puža, koji je vama s druge strane vijećnice često na jeziku“.

Puž je dodao kako mu je drago da je svima najprihvatljivija varijanta s parkingom ispod pomoćnog igrališta te istaknuo kako je to rješenje podržala i Komisija za sport i tehničku kulturu.

– U centru Opatije smo, prometno rješenje može biti takvo kakvo može biti. Ako dodamo još 300 parkirnih mjesta, imat ćemo još veću ludnicu. Naravno da nije dobro, ali ipak smo u centru Opatije, ne možemo graditi četverotračne ceste. Možemo napraviti stadion i na Veprincu, tamo ima parkinga koliko god želite, kazala je vijećnica Dujmićeve nezavisne liste Zorica Sergo.

U dogovoru vijećnika s obje strane vijećnice te uz sugestije predsjednika NK Opatija Perčića, a na prijedlog predsjednika Vijeća Fernanda Kirigina, usvojen je zaključak koji će omogućiti bržu realizaciju projekta.

– Prijedlog je da se ide u varijantu s parkingom ispod pomoćnog igrališta koja je svima najbolja, ali da se projekt realizira u fazama. Da pokušamo već ove godine u rebalansu naći sredstva za prvu fazu koja bi uključivala uređenje glavnog terena s drenažom, uklanjanje materijala iza istočnog gola kako bi se dobio dodatan prostor za igru te bolje ograđivanje kako bi se spriječili neovlašteni ulasci na tribine tijekom noćnih sati. Dodatno, treći dio zaključka jest da se predstavnik kojeg ovlasti nogometni klub uključi u proces izrade dokumentacije kako bi mogao utjecati na proces, predložio je Kirigin, a većina vijećnika (uz samo jednog suzdržanog) se s takvim prijedlogom i suglasila.

 

error: Content is protected !!