Gradsko vijeće usvojilo rekordne poticaje za zapošljavanje, pokretanje obrta i OPG-a

Zanimljiv je bio istup zamjenika gradonačelnika Emila Priskića koji je istupio uime Udruženja obrtnika Opatija, čiji je potpredsjednik, kako bi kazao da obrtnici nisu tražili veća sredstva.

Opatija – Gradsko vijeće jučer je usvojilo program poticaja za zapošljavanje i poduzetništva te razvoja zaleđa. Zbog izvanrednih okolnosti, odnosno posljedica pandemije, ove godine za te su aktivnosti predviđeni značajno viši iznosi nego dosad. Naime, vijećnici su usvojili amandman koji je podnio predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin, a kojim je poboljšan prijedlog koji je dao gradonačelnik Ivo Dujmić.

Zahvaljujući tome, za svaku novozaposlenu osobu poduzetnici s opatijskog područja dobit će jednokratni poticaj od 10.000 kuna te 12 mjesečnih poticaja u visini do 40 posto bruto plaće, što može biti najviše 5.000 kuna. Ukoliko se radi o osobi do 30 godina starosti, jednokratni poticaj iznosit će 11.000 kuna, a 12 mjesečnih poticaja moći će „pokriti“ do 50 posto bruto plaće, najviše u iznosu od 6.000 kuna mjesečno. Još su veći poticaji za zapošljavanje osoba s invaliditetom, tako da će novozaposlena osoba svom poslodavcu omogućiti jednokratni poticaj u visini od 15 tisuća kuna te mjesečni poticaj od 60 posto bruto plaće, a najviše do 8.000 kuna mjesečno.

Povećani su i poticaji za novootvorene obrte. Svaka osoba koja na ovaj način krene u poduzetničke vode otvaranjem obrta ili slobodnog zanimanja zaslužit će jednokratni poticaj od 10 tisuća kuna. Osim toga, prvu godinu poslovanja olakšat će joj mjesečni poticaj u iznosu od 4.000 kuna.

Poticaje u jednakim iznosima – dakle, 10.000 kuna jednokratno te 4.000 kuna mjesečno – dobit će i osobe koje otvore OPG. Uz to, zadržana je subvencija kamatnih stopa do 2 postotna poena, maksimalno 20.000 kuna godišnje.

Gradonačelnik Dujmić nije prihvatio Kiriginov amandman kojim su sredstva za poduzetničke poticaje, po zaposlenoj osobi, odnosno novootvorenom obrtu ili OPG-u, povećana otprilike 75 posto u odnosu na prvotni prijedlog. Dujmić je kazao kako će to povećanje dovesti do bržeg iskorištenja sredstava, odnosno manjeg broja ukupno dodijeljenih poticaja. Na to mu je Kirigin odgovorio kako će rebalans donijeti priliku da se poveća i ukupni iznos za poticaje, kako bi se mogao pratiti interes građana i poduzetnika.

– Ljudi su sa svojim zalihama pri kraju. Ovo je pravi poticaj. Ako smatrate da to neće biti dovoljno sredstava, vijećnici su spremni, samo predložite rebalans i povećat ćemo sredstva. To sam rekao i kad sam bio ruka prevage prilikom donošenja proračuna. Morat ćemo raditi više rebalansa jer smo napravili jedan napuhan proračun i trebat će ga korigirati u smjeru pomoći građanima i poduzetnicima. Nitko nije mogao predvidjeti u studenom da ćemo sredinom veljače biti u tvrdom „lockodownu“, kazao je Kirigin.

Zamjenik gradonačelnika Emil Priskić kazao je kako istupa uime Udruženja obrtnika Opatija u kojem je potpredsjednik te kako obrtnici nisu tražili veće poticaje jer su svjesni kako je i sadašnja razina daleko veća od onih koje postoje u okruženju.

– Da sam u ulozi zamjenika predsjednika Udruženja obrtnika nikad se ne bih na takav način obratio. U situaciji kad netko nudi više, da kažem: „ne, ovo što imamo je dovoljno, bolje ne treba“. Vi ste u dvojakoj ulozi, ali vrlo je škakljiva situacija. Hoćete reći da je to nepotrebno bacanje novaca? Da sam i dalje predsjednik Sportskog saveza i da se pojavi prijedlog za povećanjem iznosa namijenjenih sportašima, sigurno to ne bih odbio, kazao mu je Kirigin.

Vijećnica Akcije mladih Neva Slani kazala je kako proračun apsolutno moraju staviti na pomoć građanima i podržati prijedlog predsjednika Vijeća Kirigina ukoliko to proračun može podnijeti, makar i s rebalansom. Predsjednik odbora za gospodarstvo, nezavisni vijećnik Andrej Pošćić, kazao je kako je odbor predložio povećanje od 10 posto u odnosu na odluku koju je predložio gradonačelnik, ali i „da od dobroga može bolje, pa prijedlog predsjednika Kirigina ide u dobrom smjeru i vrijedi ga podržati“.

Kirigin je zaključio kako je Vijeće ovdje da korigira stvari ovisno o stvarnom stanju te „ako treba pet puta mijenjati proračun da bi se moglo pomoći građanima, onda to treba i napraviti“. Poručio je kako je prijedlog napravio u razgovoru s poduzetnicima te kako mu je žao što je od gradonačelnika dobio samo odbijenicu, da se to „ne može“, ali da bi bio spreman razgovarati i usuglasiti prijedlog da je s druge strane iskazan ikakav interes.

U konačnici, većina vijećnika podržala je Kiriginov amandman. Točnije, za njega su glasovali Ana Puž, Andrej Pošćić, Gordana Grgurina, Helena Nalis, Igor Puž, Neva Slani, Neven Varljen, Vedran Kružić i sam Kirigin. Među podržavatelje prijedloga u sustavu za glasovanje „upisao“ se vijećnik s liste Ive Dujmića Arsen Stanić, no nakon što mu je gradonačelnik objasnio kako bi trebao glasati protiv, promijenio je stav. Tako su uz Stanića, protiv odluke glasali Dujmićevi vijećnici Branko Periša, Igor Sablić, Majda Vičić, Vladimir Brnečić i Zorica Sergo te njihov partner Marko Ćorić, dok je suzdržan bio Ćorićev kolega iz HDZ-a Goran Crnković.

 

error: Content is protected !!