Gradu Opatiji Pohvala za Naj-akciju 2012.

Na godišnjem savjetovanju Gradova i općina prijatelja djece održanom jučer u Zagrebu, Gradu Opatiji dodijeljena je Pohvala za Naj–akciju 2012.

Opatija – Jučer je u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, u organizaciji Saveza DND-a, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport održano je tradicionalno godišnje Savjetovanje koordinatora akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Sudjelovali su načelnica Odjela za predškolski odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Marija Ivanković, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Đurđa Španović predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Božica Šimleša, član Središnjega koordinacijskog odbora akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece“ prof. dr. sc. Josip Grgurić, predsjednica Središnjega koordinacijskog odbora akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece” prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić te mnogobrojni predstavnici gradova i općina prijatelja djece iz čitave Hrvatske, među kojima i predstavnici Opatije stručna suradnica za odgoj i obrazovanje u Gradu Opatiji Marta Berčić, predsjednica Koordinacijskog odbora Akcije ”Grad prijatelj djece“ Opatija Sanja Škorić te članice KOO Ana Kola, Sabrina Jelić i Kristina Tubić.

Teme susreta bile su osvrt na nedavno održanu svjetsku konferenciju Dijete u gradu, istraživanje djece o pravu na sudjelovanje u lokalnoj zajednici, asistenti u nastavi u Gradu Zagrebu, holistički pristup zdravlju djece u lokalnoj zajednici, primjeri prakse akcija na temu međugeneracijske solidarnosti te uloga UNICEF-a u zagovaranju prava djece u Hrvatskoj . Članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Opatija Ivan Tancabel, Katja Knežević, Karlo Škorić i Matija Matasović predstavili su Istraživanje djece o pravu na sudjelovanje u lokalnoj zajednici te zaključke Međunarodne konferencije o dječjem siromaštvu i socijalnoj isključenosti kojoj su prisustvovali na Cipru.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašeno je šest novih gradova i općina „prijatelja djece“, a počasni naziv stekli su gradovi Buzet, Grubišno Polje, Labin i Vinkovci te općine Radoboj i Stubičke Toplice, čime su potvrdili status mjesta koja se sustavno brinu o djeci.

Na kraju Savjetovanja dodijeljene su Povelje i Pohvale za Naj-akcije u 2012. Godini. Povelje su dodijeljene gradovima Čakovcu, Karlovcu i Zaboku, a među gradovima i općina dobitnicima Pohvala su i Grad Opatija i Općina Lovran.

Grad Opatija Pohvalu je dobio za akciju ”Za siguran dječji koračić“ Društva Naša djeca Opatija, čiji je cilj povećati sigurnost djece u prometu u blizini vrtića i škola na području Grada Opatije.

Kristina Tubić / Liburnija.net

error: Content is protected !!