Grbac: Matulji neće zarasti u korov i pasti u mrak, jedino će možda biti manje pjesme i plesa

Predsjednik Vijeća Buković kazao je kako se troškove nastale zbog nesposobnog upravljanja Općinom ne smije prebacivati na leđa građana, a predsjednik HDZ-a Vedran Grgurić je dodao kako će Vijeće izglasati proračun, ali kako će prvenstveno uskladiti prihode i rashode bez zavlačenja ruke u džep građana.

Matulji – Neće Matulji „zarasti u korov i pasti u mrak“, već će možda biti samo malo manje „pjesme i plesa“ ubuduće, kazao je nezavisni općinski vijećnik Željko Grbac odgovarajući na riječi načelnika Marija Ćikovića izrečene na nedavnoj sjednici Vijeća tijekom rasprave o komunalnoj naknadi. Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali i predsjednik Vijeća Darjan Buković i predsjednik HDZ-a te vijećnik Vedran Grgurić, predstavnici vijećničke većine dali su svoj osvrt na prijedlog proračuna koji, između ostalog, predviđa uvođenje prireza od 10 posto i poskupljenje dječjeg vrtića.

– Neminovnost je da u idućoj godini dođe do poskupljenja cijene vode, cijene odvoza smeća, a kad tome dodamo prijedloge načelnika, onda to nije 12 kuna po osobi koliko iznosi prirez, nego 100 ili 120 kuna, a za roditelje vrtićke djece i preko 200 ili 250 kuna mjesečno. I sa svime time još se planiraju nova kreditna zaduženja u iznosu od 5 i 10 milijuna kuna, kazao je Grbac.

Grgurić je dodao kako će Vijeće izglasati proračun, ali kako će prvenstveno uskladiti prihode i rashode bez zavlačenja ruke u džep građana.

– Proračun ćemo donijeti, bit će manji i bit će realan. Na raspravi su nas vijećnici SDP-a Dean Frlan i Goran Lučin prozivali da smo licemjeri, ali mi smo na svim razgovorima o proračunu zastupali stav da nema većih izdataka za građane, mislili smo da smo dogovorili da se odustaje od prireza i poskupljenja vrtića, ali smo to ipak našli u proračunu, kazao je HDZ-ov vijećnik.

Predsjednik Vijeća Buković kazao je kako se troškove nastale zbog nesposobnog upravljanja Općinom ne smije prebacivati na leđa građana dok postoji mogućnost pronalaska dodatnih ušteda u proračunu ili pronalaska dodatnih izvora prihoda o kojima općinski čelnici ni ne razmišljaju.

– U proteklih osam godina proračun konstantno pada, ali to nikoga ne zabrinjava niti vodstvo Općine to pokušava promijeniti. Mi to želimo promijeniti, napraviti rez, povećati prihode i stabilizirati proračun. Ulaganja su išla u potpuno nerentabilne projekte, koji svake godine zbog velikih troškova održavanja stvaraju manjak u proračunu, a nije se razmišljalo o poticajima za gospodarstvo, razvoju radnih zona, europskim fondovima, zaključio je Grbac.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!