Hat-trick Opatija motorsporta na Fuchs Saturnus Rallyu @ Velenje

Posad Hrvatin / Butorac

Posad Hrvatin / Butorac

Odličnim vožnjama priskrbili su si tri prva mjesta – ona u klasi 2, 3 i 4, a time i AK Opatija motorsport doveli su na prvo mjesto među klubovima za PH.

Velenje – Ceremonijalnim startom u samom središtu Velenja, prošlog petka startao je Fuchs Saturnus Rally Velenje, natjecanje koje je ove godine objedinilo dva rallyja – legendarni Saturnus i rally Velenje.

Prodan / Krota

Prodan / Krota

Preko startne rampe prošle su čak 74 posade, pred kojima nije bio nimalo lak zadatak. 310 kilometara dug itinerer zgusnut u jednom danu, obzirom da su se svi brzinci, osim superspecijala vozili tijekom subote. Nakon odvoženih 150 kilometara na 16 brzinskih ispita, pobjedu je odnijela slovenska posada R. Turk / B. Kacin u Peugeotu 208 R5. Zasluženo su slavili sa 40 sekundi prednosti ispred hrvatske posade J. Šebalj / T. Klinc (Mitshubishi Lancer EVO IX) te čak minutu i 45 sekundi ispred višestrukog prvaka Slovenije Aleksa Humara u Renault Clio R3.

Osim za Prvenstvo Slovenije, rally se bodovao i za Prvenstvo Hrvatske, Mitropa rally kup te FIA Europski kup, a među 12 hrvatskih posada sudjelovali su naši Viliam Prodan, Tomas Hrvatin i Mateo Butorac te Marsel Katić i Denis Rubinić. Odličnim vožnjama priskrbili su si tri prva mjesta – ona u klasi 2, 3 i 4, a time i AK Opatija motorsport doveli su na prvo mjesto među klubovima za PH. Svoje dojmove napisali su sami….

– Još je prije dva mjeseca, kada se promijenio termin utrke bilo jasno da će na desnoj strani naše 208ice sjediti netko drugi, umjesto Zdravka koji je morao izostati iz opravdanih razloga. Odluka o novom suvozaču pala je vrlo brzo, u dogovoru s Bojanom Krotom kojemu ovo nije strano zanimanje znali smo da će se vrlo brzo uklopiti u novo, privremeno “radno mjesto”. Odmah smo od starta uzeli jak tempo s konstantnim vožnjama i osim jednog izvrtanja na početku šestog brzinca gdje smo izgubili 15-ak sekundi, odvozili smo do cilja bez ikakvih većih grešaka. Na kraju smo završili onako kako smo i priželjkivali – na sedmom mjestu ukupnog poretka, četvrtom mjestu Mitropa kupa i prvom mjestu u klasi 3 za Prvenstvo Hrvatske. Time i nakon četiri ovosezonske stanice Mitropa kupa i dalje ostajemo na drugom mjestu u ukupnom poretku. Vrlo dobre pripreme dale su rezultata te se ovim putem zahvaljujem ekipi OPV Racing Cars na besprijekornom radu i vrhunski pripremljenom automobilu, Bojanu Kroti koji je odlično odradio svoj posao i uskočio kad je zatrebalo kao i svim navijačima koji su nas bodrili i bili uz nas, rekao je Prodan.

Vrlo zahtjevan i težak rally, većinom se vozio na asfaltnoj podlozi, ali imao je i makadamskih dionica. Da ne bude jednostavno, pobrinula se i kiša koja je u popodnevnim satima mnogima zadala glavobolje prilikom izbora guma.

Katić / Rubinić

Katić / Rubinić

– Nakon problema s Cliom na opatijskom rallyju te odličnog testa na buzetskom Formula Driveru gdje sam vratio samopouzdanje, preciznost i brzinu, stigao je i odličan nastup na Velenju. Ovaj put s Matkom na desnom sjedištu, odvozili smo točno, brzo i bez ijedne pogreške. Na kraju ostaje žal za još boljim rezultatom kojeg smo izgubili na posljednjem brzincu na kojem nas je uhvatila kiša i mrak dok je Peljhan uspio proći bez kiše na račun boljeg startnog broja te nas time izgurao na deseto mjesto generalnog poretka. Ipak, zadovoljni šestim mjestom u Mitropa kupu te prvim u klasi 2 za Prvenstvo Hrvatske čekamo talijansku turneju koja za četrdesetak dana počinje Casentino rallyjem u Toscani, izjavio je Hrvatin.

Marsela Katića i Denisa Rubinića pak problemi nisu zaobilazili. – Na šestom brzincu “Vinska gora” čak triput smo bili izvan staze. Kad smo već mislili da je rally za nas gotov i da se ne možemo izvući iz kanala uz cestu, slovenski navijači su rukama izvukli našeg Pola i mogli smo nastaviti dalje. Potom smo probušili gumu pa zakasnili u vremensku kontrolu, zbog čega smo dobili i kaznu od 20 sekundi. Bio je to jedan od najtežih rallyja, čak 25 posada je odustalo što zbog kvarova, što zbog izlijetanja. No nama je najbitnije da je auto izdržao, da smo nakon svih problema došli do cilja i osvojili prvo mjesto klase 4 za PH, zaključili su Rubinić i Katić.

Tekst i foto: Martina Puž

error: Content is protected !!