HDZ i Nezavisna lista Ive Dujmića odbili gradonačelnikov prijedlog o uvođenju naknada mjesnim odborima

Nakon rasprave, dio vijećnika je predložio da se naknada veže uz održanu sjednicu Vijeća mjesnog odbora, no zamjenik gradonačelnika Emil Priskić, koji je mijenjao „šefa“ odsutnog zbog bolesti, nije to prihvatio.

Opatija – Gradsko vijeće na sjednici održanoj prošlog tjedna nije usvojilo prijedlog uvođenja naknada za predsjednike i članove mjesnih odbora. Predloženo je da mjesečna naknada predsjednicima iznosi 250 kuna, a članovima 150 kuna.

Vijećnica Akcije mladih Neva Slani kazala je kako je za to da se članovima mjesnih odbora vrednuje rad koji ulažu u poboljšanje svojih zajednica.

– Naši građani su vrlo osjetljivi na naknade koje se isplaćuju iz proračuna. Zato se i pojavilo nezadovoljstvo na društvenim mrežama zbog toga što je dio Opatijaca smatrao da se paušalnim naknadama nagrađuje nerad. Smatram da bismo mi trebali nagraditi trud članova mjesnih odbora koji je ponekad izniman, ali bi to možda trebalo drugačije formulirati da bude jasno da se nagrađuje rad, kazala je Slani. Pročelnica Helena Masarić istaknula je kako vjeruje da je predloženi iznos primjeren te da će građani na izborima potvrditi je li neki vijećnik radio dobro ili nije.

Marko Ćorić iz HDZ-a kazao je kako u mjesnim odborima 2019. godine je izabran 101 vijećnik.

– Volio bih da se pred iduće izbore donese odluka o smanjenju broja mjesnih odbora s 15 na sedam ili osam odbora, čime bi imali puno efikasniji rad mjesnih odbora, ali i dvostruko manje naknade za rad jer bi bilo dvostruko manje vijećnika, rekao je Ćorić, dodavši da je prvi koji će podržati prijedlog da mjesni odbori dobiju naknadu.

Vedran Kružić iz Unije Kvarnera složio se kako ima prevelik broj mjesnih odbora te kako Grad Kastav, koji je usporediv s Gradom Opatijom, ima samo pet mjesnih odbora.

– Želja mi je da mjesni odbori dobiju veći značaj, da imaju veće budžete i veće ovlasti, kazao je Kružić.

Zorica Sergo iz Nezavisne liste Ive Dujmića kazala je kako neće podržati prijedlog o isplaćivanju naknade članovima i predsjednicima mjesnih odbora, iako će se time zamjeriti predstavnicima mjesnih odbora koji su zatražili da se naknada uvede.

Nakon rasprave, dio vijećnika je predložio da se naknada veže uz održanu sjednicu Vijeća mjesnog odbora, no zamjenik gradonačelnika Emil Priskić, koji je mijenjao „šefa“ odsutnog zbog bolesti, nije to prihvatio.

Na koncu, uvođenje naknade vijećnicima mjesnih odbora podržali su članovi SDP-a, Akcije mladih, HSU-a i Unije Kvarnera, dok su protiv bili članovi Nezavisne liste Ive Dujmića. Vijećnik HDZ-a Marko Ćorić, iako je rekao da je „prvi za uvođenje naknade“, ostao je prilikom glasovanja suzdržan. Tako je, uz pet glasova za, pet glasova protiv i jednog suzdržanog, prijedlog odbijen.

 

error: Content is protected !!