HDZ o Credo banci, komunalnoj naknadi i snijegu @ Matulji

HDZ Općine Matulji održao je tiskovnu konferenciju na kojoj su prokomentirane tri ”glavne” teme političke scene – novce ”izgubljene” u Credo banci, probleme u prikupljanju komunalne naknade te poteškoće u čišćenju snijega.

Matulji – Snijeg je zimsku službu u Matuljima zatekao potpuno nespremnu, zaključio je predsjednik matuljskog HDZ-a Ivica Poljak na nedavnoj konferenciji za novinare.

– Na vidjelo je izašla poražavajuća činjenica da su dva kamiona tvrtke Komunalac koja obavlja čišćenje snijega u kvaru, od toga jedan preko mjesec dana. Pojedina naselja bila su odsječena od svijeta više od 24 sata, a mještani su se morali sami organizirati i čistiti prometnice samo da bi mogli stići na posao ili odvesti djecu u vrtić. A naše općinske vlasti prijete kaznama stanovnicima koji ne počiste ispred svojih vrata, umjesto da pogledaju pred svoj prag – upravo je trg i stubište ispred općinske zgrade bilo prekriveno snijegom i ledom, poručio je Poljak.

Kako bi ukazali na probleme s kojima se Općina suočava, HDZ-ovci su na tiskovnoj konferenciji govorili i o 32 milijuna kuna ”izgubljena” propašću Credo banke.

– To je cifra od koje boli glava, o čijem broju “nula” običan građanin ne može niti razmišljati. Ali, ovaj problem s Credo bankom vuče se još iz devedesetih godina, kada smo mi iz HDZ-a digli ruke protiv toga da se novac drži u toj banci, koja nije imala nikakve reference niti je bila pouzdana. Nažalost, pokazalo se da smo bili u pravu kad smo na to upozoravali, no naši čelni ljudi igrali su se s tim novcima i sve izgubili, kazala je Ingrid Mrđen, članica Općinskog odbora matuljskog HDZ-a.

U ”izgubljena sredstva”, HDZ-ovci bi pribrojili i desetak milijuna kuna, koliko smatraju da je propušteno uprihodovati lošom naplatom komunalne naknade.

– U razdoblju od 2005. godine do 2011. godine izdano je ukupno 1253 rješenja o plaćanju komunalne naknade, a samo u 2012. godini izdano je 1417 rješenja. Iz toga možemo postaviti pitanje što radile općinske vlasti prije nego što su vijećnici pokrenuli pitanje naplate komunalne naknade, jer očito je da nisu izvršavale jednu od svojih primarnih zadaća, kazao je HDZ-ov općinski vijećnik Alan Ujčić.

Davor Žic / Liburnija.net