HDZ: Općina ništa ne vraća gornjim krajevima @ Matulji

Predstavnici matuljskog HDZ-a na nedavnoj su konferenciji za novinare upozorili da su Matulji status brdsko-planinskog područja dobili zahvaljujući ”gornjim krajevima”, a da za to veliko područje ništa nije napravljeno.

Matulji – Općina Matulji status brdsko-planinskog područja ima od 2003. godine, a zakonom je propisano da se brdsko-planinskim područjima smatraju ona područja čija nadmorska visina, raščlanjenost terena te klimatske i druge osobitosti predstavljaju otežane uvjete za život i rad stanovnika, a svrha donošenja zakona je poticanje demografske obnove, naseljavanja te rješavanja socijalnih prilika i osiguravanja uvjeta za gospodarski rast i razvoj, kazao je HDZ-ov općinski vijećnik Alan Ujčić na nedavnoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavnici ”zajedničara” istaknuli da se tom kraju ne vraća novac koji je dobiven upravo zbog njega. Ujčić je izračunao da je od 2003. godine do 30. lipnja ove godine temeljem poreza na dohodak i poreza na dobit, zahvaljujući brdsko-planinskom statusu, Općina Matulji uprihodovala 217 milijuna kuna, te da je taj status dobiven zbog slabe naseljenosti gornjih krajeva koja se kreće ispod 20 stanovnika na kvadratni kilometar.

– Možemo reći da nisu ispunjeni uvjeti zbog kojih je status dobiven, jer niti su se radile veće investicije u gornjim krajevima, niti je zaustavljen pad broja stanovnika, niti je omogućen razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Ovdje se otvara još jedno pitanje – što će se dogoditi kada Hrvatska uđe u EU koja ne poznaje status brdsko-planinskog područja temeljem kojeg Matulji ostvaruju oko 20 milijuna kuna godišnje. Kako će se nadoknaditi ta proračunska rupa, koja je još dramatičnija ako se uzme u obzir 32 milijuna kuna izgubljena u Credo banci i kredit od 16 milijuna kuna koji se namjerava podignuti. Nismo zatražili nikakva sredstva od pretpristupnih fondova, iako smo zaposlili osobu koja se trebala baviti upravo fondovima EU, a mogli smo dobiti sredstva za izgradnju vrtića, groblja te obnovu Spomen-muzeja u Lipi, smatra Ujčić. Njegov kolega Denis Požar, inače stanovnik Rupe, smatra da su zbog manjka agilnosti općinske vlasti gornji krajevi direktno oštećeni.

– Govorilo se da bi Mercedes Benz trebao doći u Rupu, ali to je propalo zbog krivog stava vlasti i sporosti administracije. Praktički tjeramo investitore iz naših krajeva prema Kukuljanovu, kazao je Požar, a predsjednik HDZ-a Matulji Ivica Poljak dodao je kako se u gornjim krajevima smanjuje i građevinsko područje, pa je teško i očekivati povratak ljudi jer nemaju gdje graditi svoje kuće.

Davor Žic / Liburnija.net

tagovi: matulji, liburnija, liburnija.net, hdz, brdsko-planinski, credo banka, alan ujčić, rupa, ivica poljak, denis požar

error: Content is protected !!