HNK Ivana Pl. Zajca u 2015., s pogledom na 2016. godinu

sibelius_matvejeff_graziani_zajc_koncert_2015 (1)

Nove stranice okreće i Opera HNK Ivana pl. Zajca, najavljuje njezin ravnatelj Marin Blažević. Tijekom 2016. orkestar, zbor i solisti riječke Opere, u suradnji s internacionalnim opernim zvijezdama i produkciji studija Realsound iz Udina, snimit će čak tri kompletne opere za međunarodne diskografske kuće: Suppéov „Il ritorno del Marinaio“ i Gotovčeva ”Eru s onoga svijeta“ te „Fausta“ Charlesa Gounoda.

Rijeka – U HNK Ivana pl. Zajca prošle godine izvedene su 22 premijere i 31 koncert (simfonijski, komorni i edukacijski) te ukupno 295 izvedbi predstava koje je vidjelo 83.779 posjetitelja, odnosno 11% više nego u 2014. godini. Od toga je Hrvatska drama izvela 8 premijera i ukupno 96 izvedbi premijernih i repriznih naslova, Dramma Italiano / Talijanska drama 5 premijera i ukupno 22 izvedbe samo u Rijeci, Opera 6 premijera i ukupno 30 izvedbi (riječka Opera usto organizira i koncertnu sezonu) te Balet 3 premijere i ukupno 39 izvedbi. Preostali broj izvedbi čine gostovanja odnosno izvedbe izvan matične kuće. Usto, tijekom 2015. godine upriličeno je i 113 prigodnih programa (tribina, okruglih stolova, radionica, promocija, razgleda kazališta i sl.) što ih je pratilo 13.320 posjetitelja. Ukupni proj posjetitelja riječkog HNK time se penje do brojke od 97.099. Ali to nije sve! Riječko narodno kazalište glavni je organizator festivala Riječke ljetne noći: 53 programa i dodatnih 7.352 posjetitelja. Zbroj posjetitelja HNK Ivana pl. Zajca, u gradu koji ne broji više od 130.000 stanovnika, daje brojku od nevjerojatnih 104.631 gledatelja koji Rijeku u punom smislu čine ”Gradom-Teatrom“.

– Nakon pregleda rezultata upravo završene godine, najavljujemo i nekoliko važnih projekata u 2016. Na ovogodišnjem Wiener Festwochenu, jednom od najvažnijih europskih kazališnih festivala, 29. svibnja bit će premijerno izvedena predstava ”Naše nasilje i vaše nasilje“ Olivera Frljića u međunarodnoj koprodukciji HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka), Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theaterspektakel iz Züricha (Švicarska) te Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka (Hrvatska). U predstavi će igrati članovi glumačkihh ansambala riječkog Zajca i ljubljanskog Mladinskog gledališča.

Povodom 100. godišnjice rođenja Petera Weissa, Frljić ponovno čita njegovu “Estetiku otpora”, što ju sa suvremenošću, odnosno trenutnim odnosom umjetnosti i političke moći, spajaju očite analogije. Frljićeva scenska adaptacija ovog djela istražuje kakvu vrstu suvremene umjetnosti i teatra trebamo u trenutku kada Europa ubrzano ide prema novom tipu fašizma, poručili su iz Zajca.

Nove stranice okreće i Opera HNK Ivana pl. Zajca, najavljuje njezin ravnatelj Marin Blažević. Tijekom 2016. orkestar, zbor i solisti riječke Opere, u suradnji s internacionalnim opernim zvijezdama i produkciji studija Realsound iz Udina, snimit će čak tri kompletne opere za međunarodne diskografske kuće: Suppéov „Il ritorno del Marinaio“ i Gotovčeva ”Eru s onoga svijeta“ (za izdavača CPO – Classic Production Osnabruck), te „Fausta“ Charlesa Gounoda, a u svibnju 2017. i „Mefistofelea“ Arriga Boita (za Universal Music Group). Riječku publiku potom očekuju i gala koncertne izvedbe netom snimljenih opera.

– Iz niza ‘prijelomnih vijesti’ iz riječkog narodnog kazališta najavljujemo i suradnju s vodećim sveučilištima u svijetu. Petero studenata dramaturgije i kazališne režije Sveučilišta Columbia u New Yorku (School of the Arts – Theater) i Sveučilišta u Melbourneu (Victorian College of the Arts – Theatre) surađivat će u produkciji Händelove opere „Giulio Cesare in Egitto“ i predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“ kao asistenti režije i dramaturgije, rezimirali su iz Zajca.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!