HNK Rijeka: Statistika godine iz snova prvoligaša s Kantride

hnk_rijeka_istra_kantrida_2014_3

Dodajmo i da je HNK Rijeka na 27 domaćih utakmica u ovoj kalendarskoj godini imala gotovo 170 tisuća gledatelja, u prosjeku gotovo 6300 po utakmici.

Rijeka – Godina koja je na izmaku zlatnim slovima ostat će upisana u stranicama klupske povijesti. Nije to izlizana fraza budući da je HNK Rijeka, osim organizacijski, doživjela i značajan rezultatski iskorak i najveću afirmaciju dobrog rada u svim segmentima, kojem cilj stvoriti na Kantridi stabilan europski klub.

Ivan Močinić nosi 'Rabuzinovo sunce'...

Ivan Močinić nosi ‘Rabuzinovo sunce’…

Osim dva osvojena trofeja, čime je izjednačen, a zbog svega ostalog što se događalo u 2014. godini, i nadmašen podvig iz 1978. kada su osvojeni Kup Jugoslavije i Balkanski kup, iz godine kojoj brojimo zadnje dane pamtit ćemo i pregršt sjajnih trenutaka koji su tjerali suze radosnice na oči svih navijača Rijeke. Nisu razlog tome samo osvojeni Kup i Superkup ili drugo mjesto u prvenstvu već još brojni trenuci kojih će biti dio priča koje će se još dugo prepričavati. A glavni glumci, Kramarić, Močinić, Sharbini, Knežević (postao je igrač s najviše osvojenih trofeja s Rijekom) i ostalo društvo „škvadre“ Matjaža Keka bit će sportski uzori generacija koje dolaze, baš kao što su to nekada bile klupske legende poput Juričića, Radovića, Desnice, Hrstića…

Iako statistika u nogometu često puno toga kaže ali sakrije ono najvažnije, kada je riječ o ”brojkama“ nogometaša Rijeke u 2014. godini ona je prilično egzaktna u potkrepljivanju teze da se radi o najuspješnijoj sezoni u klupskoj povijesti. Ukupno 41 pobjeda u 56 utakmica u svim natjecanjima (kao pobjeda je uračunata utakmica protiv Osijeka dobivena nakon jedanaesteraca u Kupu), 117 postignutih golova, 76% osvojenih bodova, 22 igrača koja su postizala pogotke…

U MAXtv Prvoj HNL, HNK Rijeka je u 2014. godini ostvarila 24 pobjede u 35 utakmica, uz pet remija i šest poraza, u Kupu i Superkupu Hrvatske devet pobjeda u isto toliko utakmica (jedna na jedanaesterce protiv Osijeka) dok je u europskim natjecanjima zabilježila osam pobjeda u 12 utakmica čime je, i iz europskog kuta gledanja, ova godina najuspješnija u klupskoj povijesti budući da HNK Rijeka nikada nije imala ovoliko pobjeda u europskim natjecanjima u jednoj sezoni.

Kramarić iz penala...

Kramarić iz penala…

Iako u momčadskom sportu kakav je nogomet nije zahvalno isticati pojedince, sjajna sezona iznjedrila je i nekoliko sjajnih igračkih postignuća. Tako je Andrej Kramarić postigao čak 38 golova u 2014. godini, od čega čak pet Lokomotivi, tri Hajduku i Feyenoordu… Tri pogotka u jednoj utakmici ove godine za Rijeku su postizali i Jahović (Vikingur), Krstanović (Lokomotiva) i Moises (Zadar), dok je Miral Samardžić postao jedini igrač Rijeke koji je postigao pogodak u svim natjecanjima u kojima je klub igrao ove godine (MAXtv Prva liga, Superkup, Kup, UEFA Europa liga).

HNK Rijeka je ove godine dobila i novog najbržeg strijelca otkako se igra HNL. Riječ je o Anasu Sharbiniju koji je na utakmici protiv Zagreba postigao pogodak u 19. sekundi utakmice. Zanimljivo, Sharbini je „popravio“ rekord Marina Leovca, postavljen također ove sezone, na utakmici protiv Splita, kada je sjajni lijevi branič Rijeke postigao pogodak samo 24 sekunde nakon početka utakmice. U moru lijepih poteza, driblinga, sjajnih golova, istaknuo se Goran Cvijanović koji je protiv Zadra u sedmom kolu postigao pogodak sa sredine igrališta.

Sve navedeno donijelo je brojna priznanja igračima Rijeke, Andrej Kramarić dobitnik je nagrade Ivica Jobo Kurtini – sportaš Novog lista te je izabran za igrača godine po izboru kapetana klubova Prve HNL. U izboru tportala čak sedam igrača Rijeke i trener Matjaž Kek našli su mjesto u idealnoj momčadi polusezone (Lešković, Mitrović, Leovac, Kramarić, Moises, Sharbini, Tomečak) dok je čak 16 igrača nastupilo za reprezentacije Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Makedonije (Vargić, Tomečak, Lešković, Mitrović, Leovac, Jajalo, Maleš, Močinić, Sharbini, Kramarić, Benko, Cvijanović, Samardžić, Kvržić, Jahović i Vešović).

Dodajmo i da je HNK Rijeka na 27 domaćih utakmica u ovoj kalendarskoj godini imala gotovo 170 tisuća gledatelja, u prosjeku gotovo 6300 po utakmici.

...arhiva...

…arhiva…

N. Cvjetović / HNK Rijeka / PodUčkun.net

error: Content is protected !!