HNS-ovci pozvali birače da na referendumu glasaju protiv @ Matulji

Arhiva

Arhiva

Protiv diskriminacije glasat će i predsjednik viškovskog HNS-a Vilim Floridan koji je istaknuo kako je sloboda izbora svakog pojedinca najveća vrijednost i dostignuće civiliziranog društva, te kako temeljna ljudska prava treba štititi, a ne dovoditi ih u znak pitanja kao što se pokušava ovim referendumom.

Matulji – Predstavnici HNS-ovih podružnica iz čitave regije okupili su se jučer u Matuljima kako bi građane pozvali da izađu na nedjeljni referendum o braku i glasaju protiv diskriminacije.

– Stav HNS-a je od početka da smo protiv referenduma, jer smatramo da nas vodi u društvo kamenog doba i getoizaciju manjina. Nadamo se da je ovo svima nama škola da drugi put dobro razmislimo prije potpisivanja na štandovima za neka buduća referendumska pitanja. Jer 48 milijuna kuna, koliko je cijena provedbe referenduma, je nova škola za 600 učenika, nova sportska dvorana, ili 160 stanova od 50 ”kvadrata” za nezbrinute. Koje je sljedeće pitanje od 48 milijuna? Zabrana korištenja pisma za manjine? Ili ćemo možda imati referendum kojim ćemo propisati da svaka obitelj mora imati troje djece? Mogu samo reći da ću izaći na referendum i glasati protiv, kazao je član županijskog predsjedništva HNS-a Miodrag Šarac.

Dopredsjednik opatijske organizacije Marko Lovretić dodao je kako je HNS liberalna stranka koja se zalaže za ravnopravnost i bori protiv diskriminacije, stoga će glasati protiv na referendumu.

– Obzirom da je referendumska procedura pokrenuta bitno je izaći na referendum. Naime, našu budućnost definira veći broj zaokruženih listića, bez obzira na broj građana koji izađu. Zato apeliramo da se građani u čim većem broju odazovu kako našu budućnost ne bi krojio mali broj ljudi koji i u 21. stoljeću pokušava ograničiti pravo na vlastiti izbor stila života i na izbor identiteta, kazao je predsjednik matuljskog HNS-a Marin Klanac.

Protiv diskriminacije glasat će i predsjednik viškovskog HNS-a Vilim Floridan koji je istaknuo kako je sloboda izbora svakog pojedinca najveća vrijednost i dostignuće civiliziranog društva, te kako temeljna ljudska prava treba štititi, a ne dovoditi ih u znak pitanja kao što se pokušava ovim referendumom. Predsjednik lovranskog HNS-a Siniša Vilke dodao je kako će referendum pokazati je li Hrvatskoj mjesto među zemljama razvijene demokracije i tolerancije ili se vraćamo više stoljeća unazad. Šehrizad Begić, predsjednik HNS-a Kastav i član županijskog odbora za ljudska prava, osvrnuo se i na prijedlog referenduma o ograničavanju prava manjina za koji se upravo prikupljaju potpisi.

– Zar ćemo zabraniti našoj talijanskoj manjini u Primorju i Istri korištenje talijanskog jezika i zatvoriti im vrtiće i škole? Hoće li u Međimurju poskidati table na mađarskom? Mislim da Hrvati znaju što je multikulturalnost i otvorenost prema svim narodima, poručio je Begić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!