HNS smatra da zdravstveni turizam može popuniti ‘srpanjsku rupu’ @ Rijeka

HNS (2)

Kao dobar primjer razvoja zdravstvenog turizma istaknuta je Lošinjska inicijativa kojom se predlaže osmišljavanje i promoviranje posebnog turističkog certifikata ”Destinacije zdravlja” koji bi se dodjeljivao najboljim destinacijama zdravstvenoga turizma u Hrvatskoj.

Rijeka – Predstavnici HNS-a održali su jučer u Rijeci tiskovnu konferenciju s koje su poručili kako Primorsko-goranska županija na ”očito značajnu turističku srpanjsku rupu” može odgovoriti razvojem zdravstvenog turizma koji ostvaruje znatan udio u BDP-u, a jasnom strategijom i izborom učinkovitih taktika valorizira i plasira ovaj segment turizma na konkurentnom turističkom tržištu.

– Smatramo izuzetno potrebnim da Hrvatska turistička zajednica Strateškim marketinškim planom hrvatskog turizma za razdoblje 2014. – 2020. godine obuhvati i brendiranje i promoviranje zdravstvenog turizma, u čemu nam kao dobar primjer može poslužiti Opatija, izrečeno je na tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali predsjednica opatijskog HNS-a Romina Alkier, član predsjedništva ŽO HNS Kristijan Jurjako, predsjednik HNS-ove podružnice Mali Lošinj Damir Mlacović i član predsjedništva ŽO HNS PGŽ Žarko Stilin, koji su istaknuli kako bi trebalo uskladiti i nadograditi postojeću zakonsku regulativu kojom se uređuje sektor zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, kako bi se izbjegla različita zakonodavna tumačenja istih pitanja i sinergijsko povezivanje svih sudionika u razvoju zdravstvenog turizma.

HNS (1)

Kao dobar primjer razvoja zdravstvenog turizma istaknuta je Lošinjska inicijativa kojom se predlaže osmišljavanje i promoviranje posebnog turističkog certifikata ”Destinacije zdravlja” koji bi se dodjeljivao najboljim destinacijama zdravstvenoga turizma u Hrvatskoj.

– I Crikvenica ima dugu tradiciju lječilišta, za što je dobar primjer razvoj Specijalne bolnice Thalasotherapija Crikvenica koja se povezala sa hotelskim smještajem i kreće u investiciju od tridesetak milijuna kuna za izgradnju dodatnih smještajnih kapaciteta. Važno bi bilo intenzivirati odnos i suradnju po pitanju stvaranja tzv. plavo – zelene sinergije te povezati proizvode Gorskog Kotara, Primorja i otoka u ovom obliku turizma. Zdrava (organska) hrana, ali i pozitivni primjeri iz prakse pokazuju da bi efekti poslovanja hotela koji bi u svoju ponudu uključili i talasoterapiju pridonijeli produženju sezone, obogaćivanju turističke ponude, povećanju iskorištenosti kapaciteta, povećanju ukupnih prihoda, povećanju zaposlenosti, povećanju vanpansionske potrošnje, održivom razvoju, zaštiti okoliša i većoj energetskoj učinkovitosti. Nužno je naglasiti da za realizaciju ovoga tipa projekata postoji mogućnost korištenja nepovratnih sredstava iz fondova EU, budući se veliki dio od ukupnih sredstava za realizaciju investicije odnosi na zaštitu mora i okoliša, zaključio je Stilin.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!