Hod kroz povijest – Nova tura na Trebišće kreće ove subote @ Mošćenička Draga

Arhiva

Arhiva

Krenete li ovom povijesno – mitskom stazom, otkrit ćete tko su zapravo Slaveni, odakle su došli te kakva su im bila vjerovanja i mitologija, stoji u pozivu turističke agencije Annalinea iz Mošćeničke Drage, uz obavijest da će se sljedeće tura održati u subotu 30. svibnja.

Mošćenička Draga – Pješačenje kroz slavensku povijest nastavlja se ove subote, 30. svibnja, kada iz Mošćeničke Drage kreće nova tura za Trebišće koja će ”putnike-namjernike” provesti mitsko-povijesnom stazom posvećenoj mitologiji koja je obilježavala svakodnevicu staroslavenskog življa na obroncima učke.

trebisca_perun_tura_2014_2

Od 10.30 sati krenut će tura s raskršća na ulazu u Dragu, a uključuje pješačenje uz stručno vođenje u selo Trebišće, ručak uz piknik, doživljaj prirode i povijesti područja te razgled muzejske zbirke te predstavu u režiji Teatra Perunika. Cijena čitavog paketa iznosi 100 kuna po osobi za odrasle, odnosno 50 kuna za djecu.

Prema informacijama iz agencije Annalinea koja je organizator ovog događanja, pješačenje podrazumijeva stručno vođenje s raskršća Mošćeničke Drage pa sve do sela Trebišće, predstavu u selu baziranu na staroslavenskoj mitologiji, ručak na bazi tradicionalne istarske kuhinje, posjet izložbenom prostoru sa pregledom fotografija i mapa istraživanja područja, povratak drugim putem prema crkvici Sv. Petra. Put traje između četiri i pet sati, a ukoliko grupa zahtjeva, može se popesti i na brdo Perun uz dodatnih sat vremena uspona.

Kako se ističe u pozivu, to su područje odabrali su prvi doseljeni Slaveni za pozornicu svojih najsvetijih vjerovanja gdje su se odvijala mitska zbivanja između boga Peruna i boga Velesa, u kojima je počivao ciklus života te prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak. Nedavna znanstvena istraživanja dokazala su dugo postojeću slutnju da su ovi obronci Učke bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner.

Za sve informacije i prijave dostupan je e-mail info@annalinea.hr te broj telefona 051/737-207.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!