Hrast, Quercia, Oak, Eiche @ Opatija

hrast_sm2…brošura je posvećena hrastovima na Lungomaru…
…obalno šetalište Franza Josefa I. također sačuvalo mnogo od autohtone flore i vegetacije…

Opatija – Promocija četverojezične brošure ”Hrast, Quercia, Oak, Eiche“, autorice Miljenke Šepić, održati će se u četvrtak, 21.srpnja, s početkom u 20.30 sati, u Portiću (nasuprot Umjetničkog paviljona Juraj Šporer). Brošura je posvećena hrastovima na Lungomaru, a izdaje se povodom međunarodne godine šuma i obilježavanja 100. obljetnice Lungomara.
Crtica iz brošure…
Možemo se sada i zapitati zašto se na liburnijskoj obali sakupilo na malom prostoru toliko bogatstvo vrsta i oblika hrastova i drugih autohtonih stabala? Tumačenja mogu biti raznovrsna, a u najvećem broju slučajeva nisu ni dovoljno znanstveno istražena i objašnjena.
Zasluga je prethodnika da je, primjerice, Obalno šetalište Franza Josefa I. također sačuvalo mnogo od autohtone flore i vegetacije kakva je ovdje zatečena od prirode i danas igra ulogu najvažnije longitudinalne krajobrazne i biološke poveznice duž liburnijske obale.
Stari hrastovi Opatije i liburnijske obale također su i nezamjenjiv dio prirodne baštine neraskidivo povezan s graditeljskom kulturom ovog podneblja. Bez njih Opatija i Liburnija ne bi bile ono što jesu jer njihovo snažno korijenje prkosi stoljećima i čuva naslage i životnu snagu zemlje crvenice, pred erozijom i ispiranjem u more.

Na promociji će, uz autoricu Miljenku Šepić, sudjelovati gradonačelnik Grada Opatije, direktorica TZ Grada Opatije, predstavnici Katedre čakavskog sabora Opatija, centar za kulturni turizam Koraki te predstavnici suizdavača – ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić i tvrtka Rima, dok program vodi Dražen Turina Šajeta, a u glazbenom programu nastupiti će klapa Opatija.
hrast_poziv
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!