Hrvatski laburisti: Protivimo se zatvaranjima vrtića @ Matulji

Liburnija.net: Marin Šustar i Marjan Vejvoda

Prema službenim statistikama predstavljenim na tiskovnoj konferenciji, tijekom pet godina od 2006. do 2010. godine broj neupisane djece u programe DV Matulji porastao za 250 posto – s 24 na 85.

Matulji – Sve predškolske ustanove u RH, pa tako i u Matuljima, moraju se prilagoditi novom Državnom pedagoškom standardu (DPS) u predškolskom odgoju, koji je propisan još 2008. godine, a počinje se primjenjivati već na upisima u svibnju ove godine. Upravo to bila je tema jučerašnje tiskovne konferencije Hrvatskih laburista – stranke rada, na kojoj su predsjednik ogranka Marin Šustar i član Marjan Vejvoda, predstavili problematiku predškolskog odgoja u Matuljima, te predložili moguća rješenja najvećih problema.

– DPS propisuje manji broj djece i više prostora te veći broj odgajatelja. Ukoliko se taj standard ne bude primjenjivao, kaznit će se vrtić – dakle, neizravno, općinski proračun iz kojeg se financira – s 10 do 15.000 kuna, a odgovorna osoba, ravnateljica, s 5.000 do 8.000 kuna. Zbog toga će se drastično smanjiti broj djece upisane u vrtić, istaknuo je Šustar.

Prema službenim statistikama predstavljenim na tiskovnoj konferenciji, tijekom pet godina od 2006. do 2010. godine broj neupisane djece u programe DV Matulji porastao za 250 posto – s 24 na 85.

– Još poraznije izgleda službena statistika kada usporedimo rođenu i neupisanu djecu – u proteklih pet i pol godina rodilo se 567 djece, a čak se 306 djece ili 54 posto nije upisalo u vrtić, odnosno izvan vrtićkih programa ostalo je više djece nego što ih se uspjelo upisati. Najbolje to oslikava situacija kod jasličke djece – u pedagoškoj godini 2011./12. od 270 djece jasličkog uzrasta čak ih je 208 ili 77 posto ostalo neupisano. Uz sve te podatke, zaista šokantno djeluje najava zatvaranja područnog vrtića u Velom Brgudu, koji ove godine (2012/2013) radi s 2 odgojne skupine (1 skupinom cjelodnevnog i 1 skupinom poludnevnog programa). Samo je nevjerovatnije to što su svi vijećnici općine Matulji jednoglasno podržali tu odluku, što jasno pokazuje njihovu neupućenost, nezainteresiranost i neosjetljivost za jedan od najbitnijih problema u Matuljima, a to su upravo ”naša” djeca, koja su ujedno i budućnost Matulja. Hrvatski laburisti protive se zatvaranju bilo kojeg područnog vrtića na matuljskom području, a potrebno je i hitno krenuti s planiranjm dokumentacije za izradu novog vrtića, što je projekt koji se može s 50 posto sredstava financirati od EU, te još 40 posto od PGŽ. Sufinancirat ćemo i upis djece koja se nisu uspjela upisati u DV Matulji u druge, i privatne, vrtiće, te subvencionirati njihov prijevoz, zaključio je Šustar.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!