Hrvatski muzej turizma partner globalnog virtualnog muzeja turizma Muvitur

hmt_muvitur_2016_opatija_muzej (1)

Cilj je izgraditi globalni virtualni muzej kroz koji će svaki od partnera moći pokazati što radi, promovirati svoju instituciju, ali i svoju destinaciju, te kreirati nove zajedničke sadržaje.

Opatija – Hrvatski muzej turizma prvi je, uz Touriseum (muzej turizma iz Italije), međunarodni partner projekta, istaknuto je na jučerašnjem predstavljanju projekta. Interaktivni pristup ovoj bazi privući će javnost, individualce, profesionalce, ali i sve zainteresirane za povijest turizma.

hmt_muvitur_2016_opatija_muzej (2)

– Ovaj website je mjesto istraživanja i učenja o međunarodnom turizmu, a sastoji se od dva nivoa: pretraživanje građe i mjesta za virtualne izložbe. Muvitur je projekt Instituta za turizam i hotelske studije (ESHTE) u Portugalu koji kreira globalni virtualni muzej turizma s ciljem muzealizacije turizma. Digitalni katalog odabranih predmeta iz zbirki Hrvatskog muzeja turizma dio je ovog projekta koji na europskoj razini okuplja kulturnu baštinu o turizmu čime je vrijedna građa Hrvatskog muzeja turizma pozicionirana i u europskom kontekstu te predstavlja važan doprinos promociji hrvatskog turizma, poručili su iz Hrvatskog muzeja turizma.

Internet stranica Virtualnog muzeja turizma je objavljena 2. lipnja i dostupna javnosti za brzo i jednostavno pretraživanje odabranih predmeta međunarodnih muzejskih zbirki iz područja turizma, s ciljem da građa vezana uz turizam, dokolicu i primanje gostiju bude vidljivija i lakše dostupna.

Digitalne zbirke Hrvatskog muzeja turizma predstavljaju slobodno dostupan dvojezični (engleski i hrvatski) katalog odabranih predmeta iz zbirki muzeja.  Katalog se naslanja na Integrirani muzejski informacijski sustav M++ i time omogućuje ponovno korištenje podataka i fotografija iz muzejske dokumentacije. Projekt Muvitur bio je povod za realizaciju prve faze online kataloga Hrvatskog muzeja turizma, odnosno prezentacije muzejskih predmeta iz fundusa na Internetu. Cilj je predstavljanje hrvatske turističke baštine baštine i promoviranje Muzeja i muzejskih zbirki. Projekt digitalizacije zbirki muzeja i njihove prezentacije na Internetu vodi kustosica i voditeljica zbirki Nataša Babić uz pomoć Gorana Zlodija iz tvrtke Link2 d.o.o. koji vode programiranje i dizajn. Ostali partneri projekta su: Biblioteca Celestino Domingues, Biblioteca Nacional Portugal, Centro de Documentação da ESHTE, Cinemateca Portuguesa, Hemeroteca Municipal de Lisboa, HISTUR – Tourism as a common (cultural) heritage of the coastal area of the Istrian peninsula i Touriseum – Museum of South Tyrol.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!