Hrvatski nogometni klub Rijeka danas slavi 74. rođendan!

Na današnji dan prije 74 godine, u sjedištu Gradskog fiskulturnog saveza Rijeka, u tadašnjoj ulici Rade Končara (danas Trpimirova ulica), na snagu je stupila odluka da se osnuje novo reprezentativno gradsko sportsko društvo. Tom trenutku prisustvovali su mnogi vodeći gradski sportski djelatnici kao što su Edo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri, Drago Harapin i drugi, a raspravljalo se više od tri sata o budućnosti, ali i imenu riječkog nogometa.

Rijeka – Hrvatski nogometni klub Rijeka u srijedu slavi 74. rođendan! Naša voljena Rijeka rođendan je dočekala u tjednu u kojem se spremamo za nove izazove, finale Kupa Hrvatske i ogled protiv Lokomotive kao krunu ove sezone. Sedamdeset i četiri godine poodmakla je dob u ljudskim godinama, ali naša Rijeka u zamahu je snage i na putu prema novim uspjesima.

Nisu je izmorila desetljeća u kojima je bilo i slavlja i suza, uspona i padova, trenutaka zbog koje su navijači plakali od sreće, ali i tuge. Iza nas je sezona koja dosad nije viđena u povijesti, koronavirus zaustavio je nogomet na dva i pol mjeseca i uvelike promijenio uobičajenu rutinu. Jedan dio utakmica odigran je pred praznim tribinama, dekor koji nikoga ne veseli. I takva, jedna potpuno drugačija sezona, polako dolazi kraju i bijeli su u prilici okončati ju trofejem.

Arhiva

Iako se povijest jednog kluba uvijek broji od njegovih početaka, kao najsvjetliji trenutak Rijekine povijesti mnogi će navijači izabrati sezonu 2016./2017. u kojoj je Rijeka osvojila dvostruku krunu, te uzela prvi naslov prvaka u povijesti! Scene na Rujevici nakon pobjede protiv Cibalije, odnosno na riječkom Korzu nakon što je pehar stigao u Rijeku nakon posljednjeg sezone u Maksimiru, ostat će zauvijek upisane u riječku povijest.

A to je samo djelić bogate riječke nogometne povijesti koja je počela puno prije od 29. srpnja 1946. godine. Tog datuma, na današnji dan prije 74 godine, u sjedištu Gradskog fiskulturnog saveza Rijeka, u tadašnjoj ulici Rade Končara (danas Trpimirova ulica), na snagu je stupila odluka da se osnuje novo reprezentativno gradsko sportsko društvo. Tom trenutku prisustvovali su mnogi vodeći gradski sportski djelatnici kao što su Edo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri, Drago Harapin i drugi, a raspravljalo se više od tri sata o budućnosti, ali i imenu riječkog nogometa.

Dvojba je bila sljedeća: ili okupiti najbolje nogometaše u postojeći klub Magazzini Generali (prvak Rijeke u sezoni 1945./46.) ili osnovati potpuno novo društvo. Na kraju je odlučeno da se osnuje novo društvo koje na prijedlog Ettorea Mazzierija dobiva ime – Kvarner. I rodio se Kvarner, danas Rijeka…

NK Rijeka zaživio je 3. lipnja 1954., a klub je ušao u Jugoslavensku prvu ligu u sezoni 1957./58. gdje je ostao do sezone 1969./70. kada je ispao u Drugu ligu, a povratak u najviši rang osiguran je u sezoni 1973./1974.

Rijeka u proteklim desetljećima pamti velike uspjehe, osvajanje dva Kupa Jugoslavije (1978., 1979), te Balkanski kup 1978. godine. Kantrida je ugostila mnoga poznata imena, ali mnogi riječki navijači će kao najdraži trenutak uvijek istaknuti pobjedu protiv Real Madrida (3:1). Bile su to generacije koje su dale niz vrhunskih igrača.

Rijeka je prvi trofej u samostalnoj Hrvatskoj osvojila u sezoni 2004./2005. kada je na Poljudu protiv Hajduka stigla do Kupa Hrvatske, a iduće sezone (2005./2006.) ponovljen je uspjeh slavljem u finalu protiv Varteksa.

Arhiva

Uslijedile su godine bez trofeja, a novu stranicu u riječkoj nogometnoj povijesti otvorio je Damir Mišković koji je na mjesto predsjednika izabran u ožujku 2012. godine. Nitko nije očekivao da će tako brzo stići sjajni uspjesi.

Tri nastupa u skupinama Europske lige, tri Kupa Hrvatske (2013./2014., 2016. /2017, 2018./2019.), Superkup (2014.), te onaj najbitniji trenutak – naslov prvaka! Rijeka je pobijeđivala Standard, Feyenoord, Stuttgart, poraza na Kantridi u zadnjim trenucima spasila se Sevilla, a točka na “i” bila je velika pobjeda protiv Milana na Rujevici.

Ništa manje važno bila je izgradnja modernog nogometnog kampa na Rujevici u kojem stasaju mlade nogometne nade. Rijeka pod vodstvom Damira Miškovića raste iz dana u dan, plovi sigurnim vodama i pred njom je svijetla budućnost. Budućnost koja će, prema nadanjima svih navijača i onih koji vole Rijeku, biti ispunjena trofejima!

Sretan rođendan voljena Rijeko.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net