HSU Opatija: Staru zgradu vrtića pretvoriti u dnevni boravak za starije osobe

darko varljen, dušan mušćo i gordana grgurina

– Da bi zainteresiranim sugrađanima objasnili razlike između ugorova o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju planiramo organizirati tribinu na kojoj bi kroz primjere iz prakse objasnili što se događa i na koji način se te prevare događaju. Također, na tribini bi se dotaknuli i mirovinske reforme da damo što više odgovora koje ih zanimaju, napomenula je Grgurina.

Opatija – Financijska pomoć iz gradskog proračuna, prevencija zloupotrebe u doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, mirovinska reforma i dnevni boravak za umirovljenike bile su teme jučerašnje tiskovne konferencije koju su održali Dušan Mušćo predsjednik HSU-a Opatija te potpredsjednici Gordana Grgurina i Darko Varljen.

– U posljednjih nekoliko mjeseci smo osigurali dežurstava u prostorijama stranke kako bi svim korisnicima koji su obuhvaćeni socijalnim programom olakšali ispunjavanje dokumenta kako bi mogli iskoristiti sredstva koja su osigurana u proračunu 2018. godine. Za dio financijskog programa koji se odnosi na Uskrsnicu i Božićnicu bio je rok do konca veljače, a po analizi koju smo proveli od 1800 umirovljenika koliko ispunjava uvjete, njih 1400 je to pravo iskoristilo. Žao nam je što je gotovo četvrtina umirovljenika ostala uskraćena za sredstva koja su im osigurana u proračunu. Naša dva vijećnika u gradskom vijeću će se založiti da se dopuni odluka tako da oni koji nisu iz bilo kojih razloga iskoristili svoje pravo da im se barem za Božićnicu omogući produljenje roka do konca studenog, kazao je Dušan Mušćo, predsjednik opatijskog ogranka Hrvatske stranke umirovljenika te istaknuo da je to propisani rok za ostvarivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja.

– Liste čekanja za staračke domove su sve dulje i dulje, mlađe generacije su sve zaposlenije za preuzimanje brige o svojim roditeljima i nonićima, a u našem društvu još uvijek vlada taj negativni pogled na odlazak u starački dom. To je moment kada starije osobe sklapaju ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a brigu o njima nužno ne moraju preuzeti članovi obitelji već to može biti potpuni stranac. Zbog zbunjujućeg naziva ljudi često misle da je to jedna te ista vrsta ugovora, ali tek kada ostanu bez svoje imovine nauče lekciju života. Često se umirovljenici obrate savjetovalištu da prijave zloupotrebu instituta uzdržavanja, jer zlostavljane osobe često postaju subjektima povrede dostojanstava, prijevara i zlostavljanja od strane davatelja uzdržavanja te su zbog toga prinuđeni preko suda tražiti da se ugovor prekine, ali zbog bolesti, poodmakle dobi i starosti često ne dočekaju sudski pravorijek. Zabrana postojanja tri ili više ugovora u jednom subjektu se koristi i nažalost to postaje zanimanje na neke ljude. Zato je predloženo zakonom, da se prilikom ovjere suglasnosti definira da i centar istakne svoju suglasnost, te se nadamo da će se tako zaštiti neuka osoba ili onemogućiti usluga. Da bi zainteresiranim sugrađanima objasnili razlike između ugorova o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju planiramo organizirati tribinu na kojoj bi kroz primjere iz prakse objasnili što se događa i na koji način se te prevare događaju. Također, na tribini bi se dotaknuli i mirovinske reforme da damo što više odgovora koje ih zanimaju, napomenula je Grgurina.

Varljen je istaknuo da se izgradnjom novog vrtića na Punta kolovi ukazala šansa za formiranje centra za dnevni boravak za starije osobe u starom vrtićkom objektu u centu.

– Uvjeti su izvanredni, ima kuhinju, centralno grijanje, vanjski prostor je vrlo prikladan za druženje, a jedino bi trebalo ugraditi lift. Dnevni boravak je neophodno potreban, obzirom da je ovakva vrsta objekta ogromno olakšanje za sve familije, kako bi starije osobe mogle boraviti od 7 do 17 sati i pritom imati kompletnu uslugu na jednom mjestu. Na listi čekanja je 250 osoba za dom umirovljenika u Voloskom, dok je za dom na Kantridi na čekanju 900 osoba, od kojih je sigurno 50 Opatijaca. Mislim da je sad izvanredna prilika i da na tome mi kao HSU moramo raditi, rezimirao je Varljen.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!