HSU pozvao umirovljenike da im se jave za pomoć kod ostvarivanja prava iz socijalnog programa @ Opatija

darko varljen, dušan mušćo i gordana grgurina

Tako će se u prostorijama stranke, smještene u centru Opatije u zgradi FINA-e, svake srijede od 10 do 12 sati organizirati dežurstva kako bi se umirovljenicima pomoglo ispunjavanje zahtjeva i dale sve potrebne informacije.

Opatija – Hrvatska stranka umirovljenika bit će na usluzi našim umirovljenicima i pružiti im svaku pomoć pri ostvarivanju prava iz socijalnog programa grada Opatije, kazali su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji opatijskog HSU-a predsjednik organizacije Dušan Mušćo te potpredsjednici Gordana Grgurina i Darko Varljen.

Tako će se u prostorijama stranke, smještene u centru Opatije u zgradi FINA-e, na 1. katu, svake srijede od 10 do 12 sati organizirati dežurstva kako bi se umirovljenicima pomoglo ispunjavanje zahtjeva i dale sve potrebne informacije.

– Cilj nam je da što veći broj umirovljenika s mirovinama do 3.000 kuna iskoristi svoje pravo na pomoć od 500 kuna za Božić i Uskrs te pravo na plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja za čitavu godinu. Mi ćemo ovdje imati sve potrebne formulare i zato pozivamo sve umirovljenike da se odazovu i zatraže našu pomoć ako im je potrebna, a važno je istaknuti da se zahtjevi za pomoć od po 500 kuna dvaput godišnje predaju do kraja veljače, a zahtjevi za sufinanciranje dopunskog osiguranja u visini od 840 kuna godišnje najkasnije do kraja studenog, kazao je Mušćo, istaknuvši da pravo na ove dvije socijalne mjere prema sadašnjoj evidenciji ima oko 1.800 Opatijaca s mirovinom manjom od tri tisuće kuna.

Kazao je i kako umirovljenici s mirovinom do dvije tisuće kuna, kakvih je 700 u Opatiji, imaju pravo i na besplatan javni prijevoz.

– Imamo dobru suradnju s Udrugom umirovljenika i Klubom 60+, a mi kao stranka u Gradskom vijeću i kroz naše programe ne zastupamo samo dobrobit umirovljenika nego svih generacija – od rođenja do treće životne dobi. Uz dva gradska vijećnika zastupljeni smo u gotovo svim tijelima Gradskog vijeća i želimo taj utjecaj iskoristiti na dobrobit svih građana, kazao je Varljen.

Poručio je kako je osnovni cilj za aktualni mandat otvoriti „dnevni boravak“ za starije osobe, odnosno – kako je to nazvao Varljen – „dječji vrtić za treću životnu dob“.

– Važno je da se za to osigura adekvatan prostor i da u tome sudjeluje i Grad Opatija, a da se u toj ustanovi omoguće kvalitetni programi za umirovljenike, dobra medicinska njega i socijalna skrb. Bilo bi idealno i da se za sve korisnike osigura i prijevoz od doma do tog prostora, a tako da se rasterete djeca i unuci koji brinu o starijim osobama, rekao je Varljen.

Gordana Grgurina kazala je kako se posljednjih godina napravilo jako puno na podizanju standarda osoba treće životne dobi. Podsjetila je kako se provode brojni programi – preko Crvenog križa realiziraju se pomoć u kući koju pružaju gerontodomaćice, posudba ortopedskih pomagala, savjetovanje kardiologa i dijabetologa, pomoć siromašnim umirovljenicima putem socijalnog marketa, a putem Kluba 60+ održavaju se brojne aktivnosti poput radionica, animatorskih aktivnosti, pa čak i boravak u toplicama po povoljnim uvjetima, „a tu je i Udruga umirovljenika koje brine o svojim članovima, organizira razna druženja i izlete što je vrlo važno za osiguravanje psihofizičke aktivnosti“.

– HSU je politička stranka, a što nas bude više to će naš glas biti jači i uvjerljiviji. Zato pozivam sve umirovljenike da se učlane i pokažu da godine nisu važne, ali je važna mudrost – što sve više nedostaje na političkoj sceni, kazala je Grgurina, predstavivši još neka prava iz socijalnog programa. Tako je napomenula da umirovljenici s mirovinom do 1.300 kuna imaju pravo na mjesečni dodatak od 300 kuna, a zahtjev se podnosi do kraja veljače, a isplata je 2 puta godišnje po 1.800 kuna. Najugroženijim obiteljima, s mirovinom do 1.300 kuna, daju se i poklon-paketi za Uskrs i Božić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!