I Žičara Učka štedila kod Credo banke

ucka_tabela_sm…udjelničarima je na nedavnoj izvanrednoj skupštini predstavljen plan za spašavanje Credo banke koji treba dobiti potvrdu HNB-a…
…dio deponiranih sredstava u banci, veliki bi klijenti pretvorili u udjele i tako sanirali poslovanje banke…

Opatija – Žičara Učka, društvo u kojem sudjeluje javna samouprava s kvarnerskog i istarskog područja, te brojni privatni i poslovni subjekti iz Liburnije, održalo je u utorak navečer u hotelu Milenij izvanrednu sjednicu skupštine kako bi svoje udjelničare obavijestilo o komplikacijama u poslovanju. Doduše, društvo posluje i više nego solidno, pa im tako prihodi nadmašuju (niske) rashode, no moglo bi se dogoditi da ih poteškoće s njihovom poslovnom bankom – Credo bankom, koja je ujedno i udjelničar društva – ”olakšaju” za pozamašan iznos sredstava.
– Na računu smo ukupno imali oko 1,3 milijuna kuna, što je gotovo ukupan temeljni kapital društva. Uspjeli smo kao mali poduzetnici “izvući” 400 tisuća kuna koje nam je jamčiča država, ali pokušavamo doći i do ostatka novca. Imamo još i 200 tisuća potraživanja, od čega 145 tisuća kuna od Ministarstva turizma – od kojeg smo dobili nepovratna sredstva putem natječaja, objasnio je prokurist društva Mladen Blažević.
Član uprave Željko Kuiš objasnio je tijek događaja oko Credo banke, koji su negativno utjecali i na Žičaru Učka.
– Pratili smo izvješća o poslovanju, iz kojih se nije moglo zaključiti da je banka u problemima. Štoviše, iako je HNB od ožujka provjeravala poslovanje banke, u svibnju su objavili izvješće prema kojem je Credo banka među nekolicinom hrvatskih banaka koje posluju bolje od sektora. Ubrzo nakon početka likvidacije banke formirana je grupa velikih deponenata, s ciljem dokapitalzacije banke. Poruka iz HNB-a bila je da nam treba 200 milijuna kuna da bi se moglo ići u programiranu likvidaciju umjesto u stečaj. Kad smo se složili, HNB je tu cifru povećao na 300 do 400 milijuna kuna, a zatim su se i u potpunosti povukli kazavši da uopće ne mogu pretpostaviti kolike su dubioze banke, objasnio je Kuiš.
Naglasio je i kako stečaj banke predstavlja apsolutno nepoželjnu situaciju za njene stediše, budući da se u prosjeku uspije ‘’izvući’’ desetak posto deponiranih sredstava, te da stečaj zna potrajati i preko deset godine kao što to prikazuju primjeri Glumine banke i Gradske banke Osijek.
– Krećemo u posljednju inicijativu s drugim deponentima, koje se mora brzo realizirati, jer 21 dan nakon početka likvidacije banka mora proglasiti stečaj ukoliko se ne pronađu dodatna sredstva za rad. Ipak, izgledi još postoje, a više će se znati idućeg tjedna, zaključio je Kuiš.
Osim izvješća o poslovanju, prokurist Mladen Blažević dao je i izvještaj o aktivnostima uprave, naglasivši da je tijekom godine društvo uspjelo napraviti značajne korake prema realizaciji svog cilja – žičare od Medveje do Vojaka – a do kraja 2011. godine trebali bi dovršiti i Studiju utjecaja na okoliš. Jednoglasnom podrškom skupštinara za petog člana Nadzornog odbora odabrana je Katarina Hauptfeld.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Zaživjelo TD Žičara Učka
Osnovano trgovačko društvo “Žičara Učka”
Učka: skica za povijest jedne planine
Veliki interes za žičaru
Prezentacija projekta žičare na Učku