Ideje za razvoj prostora Panorame – stambeno naselje, komuna ili start-up inkubator @ Rijeka

motel_panorama_prezentacija_2015

Dvadeset studenta arhitekture iz Zagreba i Ljubljane je tako danas prezentiralo svojih 17 projekata koji su uključivali makete i plakate, a koji su ujedno i njihovi završni radovi, a među ponuđenim idejama bili su stambeno naselje, komuna, društveni centar ili područje s modularnim jedinicama za široku primjenu, od ugostiteljske do istraživačkih i start-up projekata.

Opatija/Matulji/Rijeka – Motel Panorama, nekadašnje kultno mjesto, a danas ruina na granici Opatije, Rijeke i Matulja, bio je danas ponovo pun života, budući da se u napuštenoj zgradi održala prezentacija studentskih idejnih arhitektonskih rješenja za prenamjenu tog objekta u budući ”Mediteranski komorski edukacijski centar izvrsnosti”.

Inicijator projekta je Hrvatska gospodarska komora, u čijem je vlasništvu i prostor motela, koja je početkom ove godine uputila poziv studentima pete godine arhitekture u Zagrebu i Ljubljani da ponude idejna arhitektonska rješenja objekta i okoliša budućega Mediteranskog komorskog edukacijskog centra izvrsnosti (MECI) na području nekadašnjeg motela Panorama.

Dvadeset studenta arhitekture iz Zagreba i Ljubljane je tako jučer prezentiralo svojih 17 projekata koji su uključivali makete i plakate, a koji su ujedno i njihovi završni radovi, a među ponuđenim idejama bili su stambeno naselje, komuna, društveni centar ili područje s modularnim jedinicama za široku primjenu, od ugostiteljske do istraživačkih i start-up projekata.

Predsjednik županijske komore Vidoje Vujić je tom prigodom najavio da će se u ”iduće dvije do četiri godine na prostoru bivše Panorame već realizirati neke aktivnosti”. Također je dodao da bi bio zadovoljan kada bi arhitekt koji bude radio konačno rješenje za ovaj objekt, uzeo u razmatranje barem jedan od ovdje prezentiranih radova.

– Riješili smo sve imovinsko pravne odnose i projektno plansku dokumentaciju, ne postoji ništa što bi sprečavalo budućeg investitora, a komora će nastojati financijsku konstrukciju zatvoriti kroz tri modela. Jedan je apliciranje na sredstva iz EU, drugi je javno-privatno partnerstvo i treći je da Hrvatska gospodarska komora sama financira projekt, a u tom bi slučaju Županijska komora Rijeka preselila u ovaj prostor, istaknuo je Vujić.

MECI bi, dugoročno gledano, trebao obuhvatiti edukacijske i poslovne namjene kao što su poslovno inoviranje znanja menadžera i poduzetnika svih razina, turističku ADRION akademiju usmjerenu na nove oblike turizma, nove usluge i nova zanimanja, Mediteransku akademiju hrane i zdravlja (MED Food i MED Diet), Assesment centar za razvoj karijere, procjenu i odabir kandidata za obavljanje poslova, Mercedesov, Toyotin, Hondin ili Lufthansin trening-centar, Sveučilišnu nastavnu bazu za kadrove u ugostiteljstvu i turizmu, Internacionalnu školu energetske gradnje i projektiranja objekata, Praktikum za upotrebu novih tehnologija, e-learning i razne module cjeloživotnog obrazovanja i pametnih specijalizacija za industrijski dizajn, kreativne tehnologije, napredne materijale i naprednu proizvodnju, održivi razvoj, obnovljive izvore energije, industrijski inženjering, plavi i zeleni rast i razvoj te druge kreativne i kulturne djelatnosti, Međunarodnu školu zdravog života i kvalitetnog starenja…

Prof. Idis Turato, jedan od mentora studentima Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, govorio je o polazištima i ciljevima čitavog projekta. Posebno je istaknuo da vidi fakultet kao platformu za ispitivanje stvarnosti, a to se moglo primijeniti upravo na objektu Panorama odnosno Vitićevom paviljonu.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!