IDS i SDP ipak idu zajedno na parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici

Predsjedništvo SDP-a je ponudilo, a IDS je prihvatio da u 8. izbornoj jedinici na kandidacijskim listama za Sabor dobiju drugo, četvrto i šesto mjesto

Rijeka – Izgleda da IDS i SDP ipak idu zajedno na parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Rijeku, Liburniju i Istarsku županiju. To su naime informacije koje dolaze s jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a koje je prihvatilo sve uvjete IDS-a. Predsjednik Davor Bernardić ovih je dana govorio o potrebi širenja Restart koalicije.  Međutim, konačnu odluku u petak će donijeti savjet IDS-a.

Stranke su se usuglasile da IDS u 8. izbornoj jedinici na kandidacijskoj listi za Sabor dobije drugo, četvrto i šesto mjesto. Osim toga, IDS može računati na još jedno mjesto pred kraj liste. To bi značilo da IDS dobiva mogućnost formiranja svoga kluba zastupnika u Saboru. Restart koalicija računa da će u riječko-istarskoj jedinici osvojiti čak 10 mandata. IDS je u pregovorima navodno tražio mogućnost da se suradnja produži i na lokalne izbore 2021. u Istri, što je pak u koliziji s tamošnjim odnosima dviju stranaka.

IDS u početku pregovora odbijao je Restart koaliciju zbog najavljenog teritorijalnog preustroja kojim bi Istra mogla izgubiti status županije. IDS insistira na tome da Istra ne smije izgubiti svoj status, štoviše zalažu se za jače procese decentralizacije Hrvatske.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina danas je kazao da promjene teritorijalnog ustroja neće biti do lokalnih izbora 2021. i da reforma ide za izbore 2025. Naravno pod pretpostavkom da Restart koalicija dobije izbore 5. srpnja. Komadina je također istaknuo da je suradnja s IDS-om “uvod i u lokalnu priču za iduće lokalne izbore dogodine” te da se “ne mogu dopodne svađati, a popodne surađivati”.

error: Content is protected !!