Igor Štok: U ožujku 2018. Opatija 21 preuzima upravljanje javnim parkirnim površinama u Opatiji

Od Liburnija parkinga preuzet ćemo 1.150 parkirnih mjesta, a rapolažemo i sa 70 na Gorovu i 136 u Sportskoj dvorani. Uskoro će se na Gorovu graditi garaža, a nadam se i na Črnikovici. Dokumentacija za Gorovo je pri završetku izrade, uskoro ćemo zatražiti građevinsku dozvolu. Vrijednost investicije je oko 20 milijuna kuna, to će zasigurno zahtijevati nova zaduživanja, ali idemo korak po korak, kazao je Štok.

Opatija – Direktor gradske tvrtke Opatija 21 d.o.o. Igor Štok održao je konferenciju za medije na kojoj je prezentirao djelatnosti tvrtke predviđene za naredni period.

Istakuno je kako je Grad Opatija nedavno donio odluku kojom dodjeljuje djelatnost parkiranja tvrtki Opatija 21 odmah po isteku koncesije dosadašnjeg koncesionara Liburnija parking, a to je 10. ožujka 2018. godine. Objasnio je kako mu je pri planiranju obavljanja daljnjih djelatnosti pomoglo iskustvo s prethodnog radnog mjesta u Rijeka prometu d.d., gdje je pet godina radio na poslovima sustava naplate parkiranja, kao i preuzimanja parkinga od koncesionara, kojih je u Rijeci bilo nekoliko.

– Gradska tvrtka Opatija 21 će preuzeti sva parkirna mjesta u Opatiji, a odlična vijest za građane je provedba gradonačelnikovog predizbornog obećanja o besplatnih sat vremena parkinga za sve Opatijce. Građani Opatije moraju osjetiti da je djelatnost parkinga vraćena u ruke Grada, a odluka o besplatnom parkiranju sat vremena dnevno je jedinstvena u Hrvatskoj. Dobra je vijest i da ostaje besplatan parking vikendom izvan sezone, kazao je Štok.

Objasnio je i novi režim naplate parkinga povlaštenih karata u Sportskoj dvorani istaknuvši kako će dosadašnje povlaštene karte za djelatnike gradske uprave i trgovačka društva i ustanove te tvrtke iz okolice Sportske dvrane koje imaju pravo na povlaštene karte, a koje su do sada iznosile 100 kuna s PDV-om, od sada koštati 200 kuna, dakle isto kao i za građane, tj. stanare koji imaju pravo na povlaštene karte. Komercijalna karta i dalje će koštati, kao i do sada, 500 kuna mjesečno.

– Valja istaknuti da smo donijeli novi plan poslovanja koji je usvojen na sjednici Nadzornog odbora, tvrtka će morati pokrenuti iz nule djelatnost, tj. nabaviti svu opremu na cesti, izraditi informatički sustav, a naručili smo i studiju izvodljivosti za ulično parkiranje, koja će pokazati parametre što se tiče cijena i zona. Nemamo puno vremena, 10. ožujka sve mora krenuti, treba provesti mnogo javnih natječaja, tvrtka mora zaposliti nove ljude, a tu ističem da će se zapošljavanje bazirati na socijalnoj osjetljivosti građana i to prvenstveno građana Opatije. Pokušali smo s dosadašnjim koncesionarom Liburnija parkingom uspostaviti dogovore o mogućem preuzimanju opreme, međutim on do isteka koncesije ne želi ništa pregovarati, a mi ne možemo čekati, moramo sve pripremiti do tada. Želim naglasiti da to što moramo krenuti u nabavku nove opreme je možda i bolje, budući da je ovoj postojećoj istekao rok održavanja i mogućnost nadogradnje, a mi planiramo nabaviti modernu opremu koju građani Opatije i posjetitelji zaslužuju, istaknuo je Štok.

Tako će se na automatima za parking moći plaćati svim karticama, a u suradnji s Turističkom zajednicom na nekoliko mjesta diljem Opatije postavit će se i bankomati za kovanice, što je po Štokovom mišljenju puno bolje rješenje od mogućnosti plaćanja papirnatim novčanicama, koje automati često ne primaju. Novi sustav koštat će oko tri milijuna kuna, a raspisat ćemo natječaj za kredite.

– Da podsjetimo, od Liburnija parkinga preuzet ćemo 1.150 parkirnih mjesta, a rapolažemo i sa 70 na Gorovu i 136 u Sportskoj dvorani. Uskoro će se na Gorovu graditi garaža, a nadam se i na Črnikovici. Dokumentacija za Gorovo je pri završetku izrade, uskoro ćemo zatražiti građevinsku dozvolu. Vrijednost investicije je oko 20 milijuna kuna, to će zasigurno zahtijevati nova zaduživanja, ali idemo korak po korak, zaključio je Štok.

Kristina Tubić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!