Ika će dobiti Ulicu svetog Nikole

– Ika je staro mjesto ribara i pomoraca, te je bilo prirodno da se njihova mala crkvica posveti upravo zaštitniku pomoraca i ribara, Svetom Nikoli. Pored toga, cijelo područje od crkvice do mora nosilo je naziv Pod Svetega Mikulu, a mala uvala na moru – uvala San Nicolo. Također, je i Vila Magnolia, na mjestu čijih depandansi je niknuo hotel Ikador, nekada nosila naziv San Nicolo, a rt neposredno ispod hotela Ikador naziv Punta San Nicolo, stoji u obrazloženju zahtjeva.

Ika – Na sljedećoj sjednici opatijskog gradskog vijeća pred vijećnicima će se naći prijedlog za izdvajanje djela postojeće ulice Viktora Cara Emina u Iki, od glavnog pravca ulice do crpne stanice Vrh Ike i hotela Ikador, u zasebnu ulicu s imenom Sveti Nikola.

– Prijedlog je uslijedio na inicijativu trgovačkog društva AUTO ZUBAK d.o.o.o. koji je vlasnik novootvorenog hotela Ikador u Iki, a radi izbjegavanja problema koji im se pojavljuje u poslovanju radi činjenice da istoimena ulica postoji i u naselju Opatija, što im izaziva probleme u dostavi pošte. Prema obrazloženju VMO Ika, ulica se nalazi na dijelu naselja Ika na kojemu je u povijesti bilo više toponima vezanih uz Svetog Nikolu (Sveti Mikula), pa se tako i danas naziva mala crkva Sv. Nikole koja se nalazi u neposrednoj blizini, na granici s naseljem Lovran. Iako se administrativno, crkvica nalazi na području naselja Lovran, ona se oduvijek smatra Ikarskom crkvicom i kapelom, te se i u popisu crkava Riječke nadbiskupije i danas vodi kao kapela u Iki. Ika je staro mjesto ribara i pomoraca, te je bilo prirodno da se njihova mala crkvica posveti upravo zaštitniku pomoraca i ribara, Svetom Nikoli. Pored toga, cijelo područje od crkvice do mora nosilo je naziv Pod Svetega Mikulu, a mala uvala na moru – uvala San Nicolo. Također je i Vila Magnolia, na mjestu čijih depandansi je niknuo hotel Ikador, nekada nosila naziv San Nicolo, a rt neposredno ispod hotela Ikador naziv Punta San Nicolo, stoji u obrazloženju zahtjeva.

error: Content is protected !!