In memoriam Borut – Borja Kopani

Cijeli se život bavio filatelijom te bio predsjednik Riječkog filatelističkog društva. Postavio je mnogobrojne filatelističke izložbe, od kojih nekoliko u Vili Angiolini te sudjelovao u izdavanju prigodnih omotnica i poštanskih žigova, među kojima je i žig i svečana omotnica povodom 170 godina turizma u Opatiji.

Opatija – U četvrtak je prestalo kucati srce Boruta – Borje Kopanija, poznatog Opatijca, humanista, filatelista, turističkog djelatnika, dugogodišnjeg aktivnog člana Lionsa i bivšeg guvernera Distrikta 126 Hrvatska te nekadašnjeg uspješnog sportaša. Izdao je desetak knjiga, bio je autor velikog broja filatelističkih izložbi diljem zemlje te inicijator mnogobrojnih humanitarnih projekata, od kojih je jedan i donacija Lions kluba makete opatijske crkve sv. Jakova za slijepe i slabovidne osobe, s povijesti na Brailleovom pismu na četiri jezika, a koja se nalazi na ulazu u crkvu.

Borut – Borja Kopani rođen je u Zagrebu 1941. godine, a 1947. godine došao je živjeti u Opatiju sa svojim roditeljima, majkom Sonjom i ocem Frankom, čiji su obiteljski korijeni utkani duboko u opatijskoj povijesti. Kao sin jedinac legendarnog opatijskog fotografa Franka Kopanija, od malena je bio aktivan u raznim područjima društvenog života našega kraja. Mnogi ga se sugrađani sjećaju kao jednog od direktora nekadašnjeg turističkog giganta „Kvarner-Expressa“, bio je na čelu poduzeća Parkovi i plaže „Slatina“ i Adria-Gradnje Commerca, nakon čega je krenuo u poduzetničke vode. Cijeli se život bavio filatelijom te bio predsjednik Riječkog filatelističkog društva. Postavio je mnogobrojne filatelističke izložbe, od kojih nekoliko u Vili Angiolini te sudjelovao u izdavanju prigodnih omotnica i poštanskih žigova, među kojima je i žig i svečana omotnica povodom 170 godina turizma u Opatiji.

Izdao je desetak knjiga, većinom stručnih radova vezanih uz filateliju, kao i za njegov angažman u Lions klubu gdje je bio vrlo aktivan niz godina te za turizam u kojem je proveo velik dio svog radnog vijeka. No, prema njegovim riječima, najdraža mu je bila knjiga „Ispunjen život“ izdana 2012. godine, a koju je opisao kao „jednu vrstu biografije jednog vječnog Opatijca“. U njoj je zabilježio doživljaje od dječačkih dana do zrele dobi vezane uz njegovu obitelj, prijatelje i znance sa željom da ih otrgne zaboravu kako bi jednog dana njegovi unuci i praunuci mogli pročitati nešto o Opatiji kakvu je on poznavao.

Iza njega ostaju kćeri blizanke Nadežda i Nataša Dakota te unuci Miren i Ivan. Posljednji ispraćaj obavit će se u krugu obitelji na opatijskom groblju.

error: Content is protected !!