In memoriam – Počivao u miru šjor Ljubo!

Ljubo Kuntarić

Ljubo Kuntarić

Tužna vijest proširila se Voloskom u roku sekunde – preminuo je naš Ljubo. Iako u poznim godinama, Ljubo je u duši bio vječiti mladić. Otvoren za sve novotarije koje su nas okruživale, s čežnjom i ponosom prizivao je duh vremena koji je njegovim odlaskom zauvijek otišao u neka bolja sjećanja.

Puno puta sam imao priliku proćaskati s Ljubom onako ‘na cesti’, ali i ‘za ozbiljno’ kada se snimao dokumentarni film u kojem smo pretresli kompletan njegov glazbeni i poslovni put koji je stao u njegovih tada, 89 godina života. Od samih početaka u rodnom Čakovcu, pokretanju festivala MIK, postavljanju ‘Karoline Riječke’ preko suradnje s brojnim klapama, pa do iznimnog opusa sakralne glazbe koji je ostavio iz sebe. Dotaknuli smo se brojnih uspjeha – kako na glazbenom, tako i na građevinskom planu – razgovarali smo i pregledavali fotografije na kojima je u to vrijeme jedino on bio ‘živi svjedok’, vraćali se u pedesete godine prošlog stoljeća kada je rock bio mlad i u nekoliko rečenica dolazili u sadašnjost kada su u vitrini, njegovog doma u Voloskom, stajale nebrojene nagrade koje je zasluženo dobio.

Iako je proglašen počasnim građaninom nekoliko gradova te dobitnik brojnih važnih nagrada, Ljubo je i dalje neumorno skladao, samo što je u duhu vremena klavir zamijenio kompjuterom, a notne zapise u torbi svojim ‘prženim’ albumima. Tako sam prilikom svakog našeg susreta postao bogatiji za barem tri albuma, koje je mi je Ljubo nesebično darivao, što me je u posljednjih petnaest godina promaknulo u ozbiljnog kolekcionara Kuntarićevog glazbenog opusa. I naš posljednji susret na terasi hotela Kvarner prošao je u razgovoru o glazbi, kako i priliči mitskom mjestu hrvatske glazbene scene. Uz autobus Calypso u izvedbi Lele Kaplowitz i Davida Danijela s tri nova albuma u rukama nisam ni pomišljao da je to bio rastanak za vječnost te moj posljednji pozdrav i stisak ruke – vječitom mladiću Ljubi Kuntariću.

Počivao u miru šjor Ljubo!

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!