Instrumentima do kruha – radionica o mobilnosti u EU @ Milenij

U opatijskom hotelu Milenij danas i sutra održava se radionica na temu ”Mobilnost mladih glazbenika u EU – prilike i izazovi” u okviru EU projekta PurPur – European Sound Interchange.

Opatija – Mladi glazbenici iz čitave regije imaju priliku tijekom dva dana – jučer i danas – sudjelovati na zanimljivoj radionici nazvanoj ”Mobilnost mladih glazbenika u EU – prilike i izazovi”. Na radionicama će biti govora o prilikama koje se nude mladim glazbenicima u sklopu mobilnosti, odnosno obrazovanja i izobrazbe na raznim ustanovama u EU, ali i izvan nje, naročito hrvatskim glazbenicima. Predavači su cijenjeni gosti iz Belgije, Francuske, Njemačke, Švicarske i Hrvatske, a projekt EU PurPur – European Sound Interchange temelji se na međunarodnoj suradnji i partnerstvu Udruge Festival Kvarner, Festivala Seviqc Brežice iz Slovenije i tvrtke Ad libitum Konzerwerkstatt iz Austrije.

– Kultura je investicija, a ne trošak i to su zemlje EU prepoznale, istaknula je Barbara Gessler, te objasnila da se sredstva EU predviđena za kulturu povećavaju, čak i u ovo doba recesije. Predavačica na radionici i voditeljica Odjela EACEA-e (Education Audiovisual & Culture Executive Agency) iz Belgije kazala je da su kulturna događanja bitan faktor u turizmu.

– Za svaku zemlju i regiju kulturna događanja od velikog su značaja, mogu dovesti mnogo novih gostiju i obogatiti ponudu destinacije. Opatija me podsjeća na Salzburg, prekrasan grad koji svoja najpoznatija kulturna događanja organizira izvan jezgre grada, a možda bi i vaš grad mogao učiniti nešto slično, kazala je Gessler.

Ivan Mellor / Liburnija.net