Istarski brend u srcu Europe: ‘Teran je vino prijateljstva, a ne razdora’ @ Bruxelles

…ilustracija…

Na degustaciji terana, koje je održano pod nazivom ”Učinimo teran vinom prijateljstva”, svoja je vina predstavilo desetak istarskih proizvođača. Eurozastupnicima je, uz prigodne boce terana, darovana i knjiga „Teran u Istri: povijesno, ampelografsko, enološko i pravno gledište” u kojoj se iznosi niz argumenata da je teran već stoljećima istarska sorta.

Bruxelles – Teran treba biti vino prijateljstva, a Hrvatska, Slovenija i Italija imaju mogućnost zajednički zaštititi teran na razini Europske unije, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE), domaćin predstavljanja istarskog terana koje je sinoć održano u Europskom parlamentu.

– Teran doživljavam kao vino prijateljstva, a ne razdora. Teran je vino koje svi volimo. Teran vole u Sloveniji, vole ga u Italiji, vole ga u Hrvatskoj. Stoga nema smisla nastavljati vinski rat oko terana. Naprotiv, zalažem se za zajedničku, hrvatsko-slovensko-talijansku zaštitu terana na razini Europske unije. Pozivam na zajedničku zaštitu koja bi obuhvaćala cijeli prostor na kojem se stoljećima proizvodio teran, a i dalje će se proizvoditi. Takvim rješenjem nitko nikome ništa neće oteti. A od takve zaštite svi možemo imati gospodarsku korist i uživati u teranu, poručio je Jakovčić.

Nakon odluke Europskog parlamenta i rasprave na Vijeću EU-a, delegirani akt Europske komisije o teranu na snagu je stupio 19. srpnja čime je hrvatskim proizvođačima vina iz Istre i dalje omogućeno korištenje tradicionalnog naziva “teran” uz uvjet da ga upotrebljavaju u okviru zaštićene oznake izvornosti “Hrvatska Istra”.

– To je tipično europsko rješenje u kojem nema ni pobjednika niti gubitnika. Pronađen je kompromis koji bi i hrvatskim i slovenskim vinarima trebao omogućiti širenje poslovanja, rekao je na predstavljanju istarskog terana čelnik Opće uprave Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Joao Onofre.

– Rješenje spora oko terana za mene je bio poticaj da se bolje upoznam s poviješću te vinske sorte. I hrvatski i slovenski vinari sada trebaju iskoristiti ovaj trenutak za promociju terana, poručio je potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička.

Na degustaciji terana, koje je održano pod nazivom ”Učinimo teran vinom prijateljstva”, svoja je vina predstavilo desetak istarskih proizvođača.

– Rješenje problema oko terana donijelo je veliko olakšanje našim istarskim proizvođačima jer sada više nemaju bojazan oko toga na koja tržišta mogu plasirati svoje vino. Otvoreno nam je cijelo tržite Europske unije kao i pristup tržištu izvan EU-a, ističe predsjednik udruge „Vinistra” Nikola Benvenuti.

– Kao što smo poznati po maslinovom ulju i po tartufu sada smo poznati i po teranu. Vino teran je dio naše tradicije i nešto bez čega ne možemo poći naprijed”, rekao je istarski vinar Valmi Coslovich.

– Moramo se posebno zahvaliti našem zastupniku Jakovčiću koji je obavio veliki dio posla, kao i svim ostalim hrvatskim zastupnicima, na tomu da sačuvamo naše pravo na ime teran, kaže istarski vinar Gianfranco Kozlović.

Eurozastupnicima je, uz prigodne boce terana, darovana i knjiga „Teran u Istri: povijesno, ampelografsko, enološko i pravno gledište” u kojoj se iznosi niz argumenata da je teran već stoljećima istarska sorta.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!