ERSTE AD

Istra je jedinstvena i nedjeljiva – reakcija istarskih političara na prijedlog regionalizacije

Još jedan 'kamen spoticanja' uz TE Plomin

Još jedan ‘kamen spoticanja’ uz TE Plomin

Pitanje je kakav će odgovor na ovo ”zaoštravanje situacije” na terenu ponuditi Zagreb, i hoće li regionalizacija ”po Grčićevu modelu” biti konačna slamka koja će izbaciti IDS iz vladajuće koalicije.

Pazin – Nova regionalna podjela Hrvatske, kakvu je predložio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, nastavlja uzburkavati duhove, posebito u Istarskoj županiji koja bi se trebala naći u zajedničkom susjedstvu s Likom, a ‘’glavni grad’’ takve regije postala bi Rijeka.

– Mi imamo svoju regiju, mi imamo Istru, mi imamo istarski regionalni identitet i nama ne treba plansko područje sjeverni Jadran i Lika. Siguran sam da svi zajedno želimo da Istra ostane samostalna regija, naglasio je istarski župan Valter Flego na tematskoj sjednici Skupštine Istarske županije posvećenoj raspravi o prijedlogu Zakona i regionalnom razvoju.

Povedeni IDS-om, skupštinari među čijim redovima ima pripadnika svih stranačkih opcija – pa tako i SDP-a i HDZ-a, jednoglasno su usvojili Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, kojom zahtijevaju očuvanje regionalne posebnosti Istre, ali i decentralizaciju Hrvatske nasuprot još većoj centralizaciji.

– Ministrovo objašnjenje da je to neformalno područje za osmišljavanje zajedničkih projekata županija nije prihvatljivo, jer ako želimo projekt, naći ćemo za njega i formalne i neformalne saveznike. Treba se ugledati na uspješne europske zemlje, a ne nametati virtualna aritmetička planska područja. Preseljenje sve više državnih institucija s nadležnošću za Istru iz Istre u Rijeku je, također, neprihvatljivo, a u kontekstu ovog Zakona sve je to korak ka daljoj centralizaciji i birokratizaciji. Mi svoju regiju imamo, to je Istra, a ne Sjeverni Jadran i lika, istaknuo je Flego ujedno pozvavši sve na konsenzus u nastojanju da Istra ostane samostalna regija.

Pitanje je kakav će odgovor na ovo ”zaoštravanje situacije” na terenu ponuditi Zagreb, i hoće li regionalizacija ”po Grčićevu modelu” biti konačna slamka koja će izbaciti IDS iz vladajuće koalicije.

Ivan Mellor / PodUčkun.net
Foto: Tomislav Zemanek

error: Content is protected !!