Iva Letina predstavila paket mjera za umirovljenike te najavila izgradnju Doma za starije i osobe

Uz ciljane programe, brojne projekte za koje se moramo potruditi realizirati ih kako bi umirovljenicima te osobama starije životne dobi obogatili, uljepšali i olakšali život, jer to je naša dužnost, važno je pitati ih za mišljenje, savjetovati se s njima o odlukama koje su važne i pokazati im da smo im zahvalni i da smo tu za njih, napomenula je Letina.

Matulji – Provođenjem programa za osobe starije životne dobi i umirovljenike želja mi je toj populaciji naših sugrađana, kojima dugujemo jako puno, omogućiti bogatiji, zdraviji, sretniji i ispunjeniji život u Općini Matulji. Svi imamo roditelje, nonoti i noni kojima želimo samo najbolje i trebamo se potruditi da veliki i važni dio programa bude prilagođen upravo njima, istaknula je Iva Letina, kandidatkinja HDZ a za načelnicu općine Matulji te dodala da paket mjera koji je neophodno sprovesti obuhvaća tri osnovne razine.

Prva je zdravstvena razina koja je nužna u pogledu očuvanju zdravlja osoba starije životne dobi i umirovljenika a sastoji se od paketa mjera vezanih za zdravstvenu skrb, prevenciju, poticanje fizičkih aktivnosti osoba starije životne dobi, zdravstvenu pomoć, informacije i edukaciju, zatim slijedi socijalna razina koja im omogućuje našu brigu i skrb, a uključuje paket mjera za poboljšanje socijalne situacije osoba starije životne dobi i umirovljenika kroz projekte, Božićnice u novčanim iznosima, participaciji u Dopunskom zdravstvenom osiguranju te društvenu razinu koja će obogatiti njihovu svakodnevicu, a sastoji se od paketa mjera za poboljšanje kvalitete života u pogledu socijalizacije, cjeloživotnog učenja, održavanja društvenih kontakata,, boljoj informiranosti i komunikaciji s Općinom, uključivanje u volonterski rad, istaknula je Letina.

Kao bitni segment ističe I preuređenje Društvenog doma Hangar.

– Dom pod hitno treba adaptirati i staviti u funkciju, i umirovljenici bi dobili svoje prostorije u kojima bi se organizirala društvena događanja, edukacije, besplatne radionice, turniri, besplatni tečajevi stranih jezika, informatike, edukativni seminari, javne tribune i sav ostali sadržaj za koji imaju potrebe. Adaptacijom društvenog doma ujedno bi se renovirale i prostorije namijenjene udrugama i mjesnim odborima koju će isti bez naknade koristiti prema potrebama i slijedom rasporeda. Svakako je potrebna i veća financijska potpora klubovima i udrugama 60+ – kroz participaciju organizacije rada, participaciju u organizaciji događanja, bolju umreženost s ključnim institucijama koje su nadležne za provedbu EU i drugih projekata, financiranje putnih troškova kod izleta, posjete drugim Udrugama, suport kao domaćinima istih, dodala je Letina.

Kako Letina ističe vrlo važan projekt im je i pomoć u kupovini starijim i dislociranim osobama.

Ovaj projekt realizirao bi se zajedno sa nastavkom projekta ZAŽELI za zapošljavanja žena i pomoć starijim osobama, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, financirani iz Europskog socijalnog fonda. Projekti koji su potpuno besplatni a zajednici daju mnoge benefite. Program obuhvaća i koristan projekt „Općina umirovljenicima”. Znamo da je ponekad svima nama a posebice starijim osobama potrebna kontinuirana pomoć oko administrativnih i pravnih problema i bitno je pružiti ključne informacije „kome se obratiti“ i dati kontakte institucija u kojima će riješiti te probleme. Kroz Ured za građane takve informacije će biti dostupne I našim starijim građanima ali i svima ostalima koji se gube u moru administracije I nedostatku informacija. Kako je izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe već odavno obećan projekt koji do sada nije izrealiziran, u suradnji s Vladom RH dogovara se i izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe za našu Županiju. Cilj nam je da se taj projekt izgradi upravo na području naše Općine. Uz ciljane programe, brojne projekte za koje se moramo potruditi realizirati ih kako bi umirovljenicima te osobama starije životne dobi obogatili, uljepšali i olakšali život, jer to je naša dužnost, važno je pitati ih za mišljenje, savjetovati se s njima o odlukama koje su važne i pokazati im da smo im zahvalni i da smo tu za njih, rezimirala je Letina.

error: Content is protected !!