Ivan "Grozni" umorio "francusku mašinu", Bekavac "kralj ringa" u Kvarneru

stanic-bellOpatija – Opatija Fight Night, nedavno održani borilački spektakl pod kristalnim lusterima hotela Kvarner ostat će zauvijek zapisan u zlatnim slovima u analima opatijskog sporta. Borci Opatija Fight Cluba nošeni gromoglasnim navijanjem brojne publike okitili su se sa čak dvije prestižne svjetske titule. Svjetski prvak u tajlandskom boksu (muay thai) do 86 kilograma po WBC verziji postao je Opatijac Ivan Stanić, dok je Stjepan Bekavac okrunjen za “kralja ringa”, postavši vlasnikom prestižnog pojasa “King of the Ring” prema MMA – Pride pravilima.

Ivan Stanić

Ivan Stanić

Ivan “Grozni”, ili za sve Opatijce jednostavno – Stane, nošen gromoglasnim navijanjem domaće publike, okitio se titulom svjetskog prvaka u poznatoj tajlandskoj borilačkoj vještini, muay thaiu, pobijedivši u uzbudljivom meču francuskog šampiona Frederiquea Belloniea. Premda je dio publike smatrao da je Francuz bio bolji, suci su zasluženo presudili u korist Stanića, koji je svom protivniku nanio više udaraca koji se boduju. Svojom srčanošću, ali i odličnom taktikom, Ivan “Grozni” u potpunosti je nadmudrio svog suparnika u borbi koju su mnogi na početku uspoređivali s onom Davida i Golijata.
Da se radi o doista brutalnoj borilačkoj vještini, koja se na Tajlandu uspoređuje s drugim tamošnjim najpopularnijim “sportom” – borbom pijetlova, publika se mogla uvjeriti već na samom početku. Sjajno blokirajući jake udarce Francuza šakama (koji se inače ne boduju), Stanić je uspio neutralizirati Bellonieve pokušaje, te mu početkom borbe razbio arkadu na lijevom oku, čime je u potpunost razbio ritam protivnika. Međutim, kako je borba odmicala, bilo je očito kako Stanić sve teže može parirati “franuskoj mašini” Bellonieu, koji je meč pokušao riješiti nokautom.
– Osim prvenstveno fizičke spreme presudila je moja aktivnost u izvođenju udaraca laktom te puno pogođenih low kickova, gdje sam protivniku nanio najviše štete u bodovnom smislu te remetio njegovu koncepciju. Jer radi se o borcu koji kada uhvati ritam, spreman je svih pet rundi odraditi doista kao mašina, rekao je Stanić nakon borbe. No, “francuska mašina” (Bellonie je u Opatiji tek treći put poražen u 103. profi borbi!) se ipak umorila te morala priznati premoć Ivanu “Groznom”, a slavlje u kristalnoj dvorani Kvarnera moglo je početi.
– Publika je odigrala jako veliku ulogu u ovom meču, mogu im samo od srca zahvaliti na načinu kako su me bodrili u najtežim trenucima, no s druge strane, to mi je i stvaralo mali pritisak, jer uvijek kada se boriš pred domaćom publikom svi očekuju da pobijediš. Inače nisam od boraca koji previše kalkuliraju, tučem uvijek sa srcem, što me ponekad znalo i koštati u nekim mečevima. Moj trener Mladen Kranjčec zna mi reći da sam zapravo sam sebi najveći protivnik. No, s druge strane, moj beskompromisni stil borbe publika obožava, tako da često uspijem te neke negativne strane pretvoriti u pozitivne, kazao je Stanić, dodavši kako je sada on “ucijenjena glava”, svjetski prvak kojeg će sada svi “loviti”, ali da je upravo i želio biti u toj poziciji.
Stjepan Bekavac

Stjepan Bekavac


Na borilačkom spektaklu Opatija Fight Night u posebnom ambijentu hotela Kvarner uspješni su bili i ostali naši borci. Stjepan Bekavac iz opatijskog OFC-a okitio se prestižnom titulom “King of the Ring”, pobijedivši “sibirskog tigra” Vitaliya Shemetova iz Rusije. Premda je borba cijelo vrijeme bila vrlo neizvjesna, a borci su prikazali zavidnu pripremljenost, Bekavac je serijom preciznih i jakih udaraca krajem meča uspio nokautirati suparnika. Prvu pobjedu u svojoj profesionalnoj boksačkoj karijeri zabilježio je još jedan borac OFC-a, Lovranac Sandro Sandalj, koji je deklasirao Mađara Zoltan Dudas već na samom početku borbe, a iznimnu snagu i preciznost udaraca demonstrirao je i Zadranin Jakov Gospić koji je također u prvoj rundi zabilježio pobjedu protiv još jednog Mađara Zoltana Huffnera.
Splićanin Ante “Bum-bum” Bilić u potpunosti je opravdao svoj nadimak, nokautiravši početkom borbe svog suparnika, Mađara Attilu Orsosa već početkom prve runde, a vrlo je zanimljiva bila i borba u disciplini free fight između naših boraca, Opatijca Mladena Kujundžića te Zagrepčanina Pere Ogrizeka, koju je Ogrizek riješio u svoju korist krajem druge runde.
Rezultati:
Muay thai: Ivan Stanić – Frederique Bellonie (pobjeda Stanić, 2:1)
“King of the Ring” Stjepan Bekavac – Vitaly Shemetov (pobjeda Bekavac, nokaut u prvoj rundi)
Profi box:
Superteška kategorija Jakov Gospić – Zoltan Huffner (nokaut Gospić u prvoj rundi)
Do 71,5 kg Ante Bilić – Attila Orsos (nokaut Bilić u prvoj rundi)
Do 86 kg Sandro Sandalj – Zoltan Dudas (nokaut Sandalj u prvoj rundi)
Free fight: Mladen Kujundžić – Pero Ogrizek (nokaut Ogrizek u drugoj rundi)
Shoot boxing: Goran Borović – Sandor Pap (nokaut Borović u prvoj rundi)
Pojas oko pasa - Ivan Stanić

Pojas oko pasa - Ivan Stanić


Marino Maljavac
FOTO: Neven Varljen

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net