Ivo Dujmić tužio Grad Opatiju

liburnija_net_icici_skalini-1…Gradonačelnik je podigao vlasnički spor protiv Grada…
…predmet spora su škalini čiju je obnovu Dujmić odobrio, a sada tvrdi da je izvedena nelegalno…

Ičići, Opatija – Ivo Dujmić pokrenuo je vlasnički spor protiv grada na čijem je čelu!
Neobičan slučaj objavio je danas Novi list, koji navodi kako je sporno zemljište na kojem su izgrađene stoljetne stube za Veprinački put, koje je Grad protekle godine i obnovio.
Prema riječima samoga Dujmića, Grad je to učinio bez adekvatne dozvole (iako je gradonačelnik dao blagoslov da se to uradi), odnosno, kako on tvrdi, škalini spadaju pod njegovo vlasništvo te je ”građanin Dujmić bio prisiljen tužiti gradonačelnika Dujmića” zbog povrede njegovih vlasničkih prava, piše Novi list.
Na ovu situaciju zaključkom se očitovao i Mjesni odbor Ičići, na čiju su inicijativu stepenice i obnovljene. Zaključak je poslan gradskoj upravi i našoj redakciji, a možete ga pročitati u nastavku.
Na svojoj 48. sjednici održanoj 25. veljače Vijeće mjesnog odbora Ičići donosi dolje navedene zaključke te priopćenje za javnost povodom početka gradnje zidića i ograde te opasavanje istima postojećeg stepeništa u Ul. Fantovo. Nakon poziva mještana da su započeli radovi u Ul. Fantovo, a MO Ičići nije bio obaviješten od strane naručitelja radova, zatražili smo objašnjenje od gradskih službi. Prema riječima odgovorne osobe u tehničkoj službi Grada Opatije dobili smo obavijest da je u tijeku izgradnja zidića, montiranje ograde na isti te uklanjanje stepeništa.
Zaključci:
– Smatramo da se radi o povredi javnog interesa te je zadaća Mjesnog odbora da isti i zaštiti
– Zaustaviti gradnju zidića, a pogotovo rušenja stepeništa bez suglasnosti VMO Ičići te podastiranje razloga izvođenja navedenih radova mještanima i Vijeću MO Ičići pismenim putem od strane naručitelja radova odnosno Grada Opatije..
– VMO Ičići smatra da izvođač i naručitelj radova djeluju protivno više Zakonskih odredbi
– Postoji potencijalna mogućnost da sadašnji vlasnici zatvore prolaz cestom na z.č. 1176/12. Ukoliko se sruše stepenice i zatvori cesta prolaz Veprinačkim putem na tom dijelu bio bi u potpunosti onemogućen što bi bio povijesni presedan na toj šetnici.
– Ne postoji niti jedna valjana osnova prema kojoj se radovi odvijaju
Gore navedeno temeljimo na sljedećim argumentima:
– Trasa Veprinačkog puta vodi od marketa Ičići preko Kozjeg brega dalje prema Poljanama i Veprincu
– Veprinački put prema našim saznanjima postoji i slijedi navedenu trasu već najmanje stotinu godina
– Veprinački put, među starijim mještanima poznat je i kao „mrtvački put“ jer su se njime prenosili pokojnici iz Ičića u Veprinac do 1957 g.. O tome svjedoče i tzv. „počivala“ na trasi tog puta danas uređena kao turističke stanice na putu za Veprinac.
– Iz katastarskog izvatka je jasno vidljivo da je navedeno područje (cijeli Put za Veprinac) ucrtano kao javno dobro – javni put (z.č. 1916/1 k.o. Veprinac u vlasništvu Republike Hrvatske)
– VMO Ičići tražilo je na zahtjev mještana 2008 i 2009 godine da se kroz program komunalnih investicija sporni dio puta uredi o trošku Grada Opatije pošto je isti bio u veoma lošem stanju, gotovo neprohodan. U ljeto 2010 g. na zadovoljstvo sviju put je uređen te je sagrađeno novo stubište. Investitor je bio Grad Opatija koji je za te namjene izdvojio oko 80.000,00 kn.
– Radovi se također vrše i na privatnom zemljištu – cesti (z.č. 1176/12) za što, po saznanjima, vlasnici nisu dali svoj pristanak.

Liburnija.net: Sporni škalini @ Ičići

Liburnija.net: Sporni škalini @ Ičići


Liburnija.net: Sporni škalini @ Ičići

Liburnija.net: Sporni škalini @ Ičići


Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Marin Starčić
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net