Iz Rusije s milijunima: ‘Stara dama’ među najpoželjnijim destinacijama za ruske kupce @ Opatija

volosko_opatija_kuk_more_panorama_2016 (2)

Na širem opatijskom području trenutačno ima stotinjak nekretnina u vlasništvu ruskih državljana, a u skoroj budućnosti taj bi se broj mogao i udvostručiti. Hrvatska, a posebice Opatija, istaknuta je kod ruskih kupaca uz Španjolsku kao najtraženija destinacija ove godine za kupnju luksuznih stanova i kuća na atraktivnim pozicijama, i to nakon što se njihov kapital povlači s područja koja su najviše pogođena migrantskim tokovima, poput Grčke ili Turske.

Milan Mandić

Milan Mandić

Opatija – Rusi u velikom broju stižu u Opatiju i sa sobom nose stotine tisuća eura za ‘‘šoping nekretnina’‘. Hrvatska, a posebice Opatija, istaknuta je kod ruskih kupaca uz Španjolsku kao najtraženija destinacija ove godine za kupnju luksuznih stanova i kuća na atraktivnim pozicijama, i to nakon što se njihov kapital povlači s područja koja su najviše pogođena migrantskim tokovima, poput Grčke ili Turske. Potvrđuje to i Milan Mandić, vlasnik agencije Smart Invest Immobilien koji je početkom travnja u Moskvi, kao jedini hrvatski predstavnik, sudjelovao na najvećem svjetskom sajmu nekretnina – Moscow International Property Show. Na sajmu se predstavilo stotinjak agencija iz čitavog svijeta, a posjetilo ga je pet tisuća posjetitelja, uglavnom onih ‘‘dubljeg džepa’‘.

– Interes je doista velik, pričali smo sa stotinama zainteresiranih ruskih građana, a praktički svi kojima smo spomenuli Opatiju znali su za ovaj grad i za Hrvatsku, redovito hvaleći njihove ljepote. Interes je uistinu bio velik, imali smo brojne informativne upite o cijenama i lokacijama, a već u prvih tjedan dana od povratka dobio sam desetak ozbiljnih upita za konkretne ponude, kazao je Mandić, koji već godinama posluje s ruskim kupcima i partner je s nekoliko ruskih nekretninskih agencija, a nakon sudjelovanja na ovom sajmu sklopio je i nova partnerstva s najvećim tvrtkama na tamošnjem tržištu.

smart_invest_moskva (3)

Na širem opatijskom području trenutačno ima stotinjak nekretnina u vlasništvu ruskih državljana, a u skoroj budućnosti taj bi se broj mogao i udvostručiti.

– Činjenica da više ne trebaju osnivati tvrtku u Hrvatskoj na kojoj bi imali nekretninu, nego mogu vlasnici postati i kao fizičke osobe, dodatno je pojačala interes, jer prije dvije godine kad sam sudjelovao na prošlom sajmu u Moskvi, to je bilo istaknuto kao jedna od otegotnih okolnosti za veći ulazak ruskih kupaca na naše nekretninsko tržište. Problem i dalje predstavlja vizni režim, no to zasad prihvaćaju i nije nepremostiva prepreka ruskim ulagačima koji su doista zainteresirani, ne samo za kupnju nekretnina, nego i za poslovne investicije, kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, najtraženiji su luksuzni stanovi, zatim i kuće, a upita – iako manje – ima i za građevinska zemljišta.

– Traže se nekretnine srednjeg ranga, ne radi se tu o višemilijunskim iznosima, nego o vrijednosti kuća i stanova od oko 200.000 eura pa do milijun eura. Osnovna prednost Hrvatske, osobito ovog zapadnog dijela, jest u tome što Rusi znaju da je ovo područje sigurno i mirno, a pritom dodatnu prednost ima Opatija jer je već etablirana kao elitna destinacija, zaključio je Mandić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!