Iz stožera CZ Mošćeničke Drage upozoravaju da propusnice za kretanje između općina i gradova nisu ukinute

– Valjana e-Propusnica je još uvijek obavezna za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka unutar općine Mošćenička Draga i odlazak u druge općine i gradove, uključujući i općinu Lovran, poručila je Luciana Sterle, načelnica stožera.

Mošćenička Draga – Iz Stožera Civilne zaštite Mošćenićke Drage apeliraju na sve sumještane da se i dalje pridržavaju naputaka Stožera te da bez propusnice nije dozvoljeno napuštanje prebivališta.

– Suprotno navodima koji su se proteklih dana pojavili među stanovništvom, e-Propusnice za kretanje između općina i gradova nisu ukinute. Valjana e-Propusnica je još uvijek obavezna za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka unutar općine Mošćenička Draga i odlazak u druge općine i gradove, uključujući i općinu Lovran. O svim će promjenama mještani biti pravovremeno obaviješteni, poručila je Luciana Sterle, načelnica stožera.

Podsjetimo, zahtjev za „ukidanje propusnica“ između Opatije i Matulja, koji su (grado)načelnici potpisali prošlog tjedna, nije u skladu sa zakonom. Upozorio je na to i načelnik Lovrana Bojan Simonič koji je najave opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića o povezivanju Liburnije u jedinstveno područje nazvao ishitrenim te podsjeto kako je člankom 18. Zakona o sustavu civilne zaštite „predviđeno da se pod određenim uvjetima, pored ostalog može donijeti odluka o zajedničkoj organizaciji poslova civilne zaštite za više međusobno povezanih jedinica lokalne samouprave. Tu odluku donosi predstavničko tijelo (općinsko odnosno gradsko vijeće). Na temelju odluke predstavničkog tijela sklapa se sporazum koji se tada dostavlja ministarstvu“.

Na koncu, Liburnija se ipak nije „ujedinila“, već su zahtjev poslali tek Opatija i Matulji koji su poželjeli oformiti zajedničko područje. No, kako o tome nisu odlučivali vijećnici, potpisi čelnika su – mrtvo slovo na papiru. Isto vrijedi i za ostale zahtjeve s područja Primorsko-goranske županije: one za Rijeku i Riječki prsten te za Krk.

– Zakon je vrlo jasan, tu ne treba velika nauka da ga se protumači. U čl. 18 jasno kaže da je potrebna odluka predstavničkog tijela, gradskog i općinskog Vijeća. To je išlo i od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske prema županijskim stožerima i jedinicama lokalne samouprave. U situacijama kada nisu ujedinili jedinice lokalne samouprave, Zakon je dopustio da mogu objediniti stožere civilne zaštite. Na području PGŽ još nije primjenjivo u praksi jer od Stožera civilne zaštite RH nismo dobili odluku za niti jedno područje naše županije. Općinska i gradska vijeća donose odluke, koje potpisuju gradonačelnici i načelnici, a mi u Županijskom stožeru dođemo kao neka vrsta „poštara“ koji to šalje prema nacionalnom Stožeru. Brzopletim donošenjem odluke u Istri napravljen je domino-efekt, pa se krenulo primjenjivati i kod nas bez da se proučio Zakon i epidemiološka situacija. Građani nepotrebno zovu i ne znaju na čemu su, pa je to neozbiljno za cijeli sustav. Želim se ispričati građanima do kojih bi trebala doći pravovremena i točna informacija što su zbunjeni ovin različitim tumačenjima, rekao je načelnik Županijskog stožera CZ Marko Boras Mandić na Radio Rijeci.