Izbor iz cjelokupnog opusa: HMT organizira izložbu Skulpture Dalibora Stošića @ Opatija

– Izložba Dalibora Stošića u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma svjedoči njegov visoki umjetnički domet, i vjerujemo da će zaintrigirati likovnu publiku, te je pozivamo da ju razgleda do 20. kolovoza, kazali su organizatori.

Opatija – Hrvatski muzej turizma priprema samostalnu izložbu akademskog kipara Dalibora Stošića, pod nazivom Skulpture, koja će biti postavljena u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji. Otvorenje izložbe je u subotu, 10. lipnja u 12 sati.

Na izložbi će biti predstavljen izbor radova Dalibora Stošića iz cjelokupnog opusa, odnosno nekoliko likovnih ciklusa, pa će posjetitelji moći steći uvid u Stošićevo slojevito likovno promišljanje i majstorsku skulptorsku izvedbu. Kako su istaknuli iz HMT-a, Dalibor Stošić je u svom kiparskom izričaju fokusiran na nekoliko razina koje se spretno i sretno prožimaju: značenja i poruke djela visoke estetske kakvoće, virtuoznost izrade i likovni postav kojemu pridaje osobitu pozornost i u njemu aktivno sudjeluje. Na taj način njegovi radovi korespondiraju s ambijentom izložbenog prostora, tvoreći nove suodnose i dojmljivu cjelinu. Stoga su njegove likovne priredbe uvijek nadahnute i svježe, i kao takve zapažene među publikom i likovnom kritikom.

– Stošićeve skulpture nabijene su energijom i kolektivnom memorijom. Nataložene spoznaje i iskustva minulih vremena, zavodljivost prirodnina i promišljen odabir one prave forme i savršene linije koja je prikladna upravo tom komadu drveta ili kamena kao da imaju osobnost, rjedak je dar koji resi ovog umjetnika. Jer, uz bok razno-raznih izmišljaja kojima vrvi današnja likovna scena, njegove skulpture svjedoče kontinuitet rasnog kiparstva i moćne forme koja plijeni svojom nutarnjom energijom skrivenom u simbiozi drva i čelika, u živcu kamenu, navela je Mirjana Kos u predgovoru kataloga.

Dalibor Stošić rođen je 1958. godine u Splitu. Odrastao je u Parizu, a diplomirao na Ekonomskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radio je kao asistent kod Dušana Džamonje. Živio je u Splitu, Nici, Zagrebu. Do sada je priredio niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Francuskoj, Luxemburgu, te je sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Dobitnik je vrijednih nagrada i priznanja. Sada radi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

– Izložba Dalibora Stošića u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma svjedoči njegov visoki umjetnički domet, i vjerujemo da će zaintrigirati likovnu publiku, te je pozivamo da ju razgleda do 20. kolovoza, kazali su organizatori.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!