Izbori za EU kao „stanje stvari“ na polovici mandata – Koje stranke su izgubile, a koje dobile potporu birača @ Opatija, Kastav

U analizi izbornih rezultata za Europski parlament prvo gledamo stanje u gradovima na Liburniji – Opatiji i Kastvu. Uz ogradu zbog različitih razina izbora, pa i nedostatka nekih važnih lokalnih igrača na „plahtama“ europskih kandidatura, ipak opredjeljenje birača može poslužiti kao svojevrsni „lakmus papir“ na polovici mandata aktualnih vladajućih opcija.

Opatija, Kastav – Izbori za Europski parlament, preslikani na lokalnu razinu, ne mogu dati stvarno stanje političke scene u liburnijskim gradovima i općinama jer nedostaju neki bitni lokalni i nezavisni igrači (pr. lista Ive Dujmića u Opatiji), ali mogu poslužiti kao „lakmus papir“ biračkog sentimenta na polovici mandata aktualnih vlasti u gradovima Kastvu i Opatiji.

Očito je, naime, da je lijeva opcija i dalje izuzetno snažna na ovom području, jer u svim gradovima i općinama odlične rezultate ostvarili su SDP i Amsterdamska koalicija. Tako je u Opatiji SDP uzeo 31 posto glasova, a Amsterdamska koalicija visokih 13 posto. S obzirom da je osnovica ove opcije IDS uz HSU te PGS, koji su trenutačno dijelovi vijećničke većine, čini se da bi zajednička snaga „Nizozemaca“ mogla igrati važnu ulogu na idućim lokalnim izborima.

Na trećem je mjestu HDZ sa 10,6 posto glasova, standardni rezultat za „zajedničare“ na lokalnoj razini, koji teško može biti značajno bolji, a na četvrtom, s tek nešto manje od 9,5 posto glasova, je Mislav Kolakušić. Iako dobar rezultat bivšeg suca može biti iznenađenje, treba znati da je on taj rezultat ostvario u suradnji s Akcijom mladih, koja se tako može također nadati rezultati od 10 posto na lokalnim izborima. Izborni prag prešli bi još Živi zid s 5,5 posto te, iznenađujuće, Start s nešto više od 5 posto. Lijevo-liberalna opcija izvan SDP-a i Amsterdamske koalicije također može igrati značajnu ulogu na lokalnoj razini ako se ujedini, jer platforma Možemo osvojila je 2,5 posto, a koalicija Unije Kvarnera i stranke Pametno 2,3 posto glasova.

Razmrvljena desnica, zbrojem svojih glasova, također može nadjačati HDZ – tu su „suverenisti“ s gotovo 5 posto glasova, Most sa 3,5 posto, nezavisna lista Marijane Petir te Neovisni za Hrvatsku s po 2,3 posto… Više od 1 posto glasova osvojila je tek još Samostalna demokratska srpska stranka koja je dogurala do 1,6 posto podrške, a ostalih dvadeset lista skupilo je po manje od 30 glasova svaka. Jedina stranka koja nije osvojila niti jedan glas jest Hrvatska braniteljska pučka stranka, po čemu ispada da su Zagorci Opatijcima bliži nego branitelji – naime, jedan glas dobila je Zagorska stranka za Zagreb…

Kako bi izgledala vijećnica ukoliko se ovi rezultati preslikaju na lokalne izbore. Nerealno, jer u njoj nema Dujmića… No, ipak – SDP bi s 8 mandata bio nadomak samostalnoj pobjedi, a u suradnji s Amsterdamskom koalicijom i Akcijom mladih imao bi komotnu većinu od 13 mjesta. HDZ bi ostao na standardna dva vijećnika, a preostala dva mjesta otišla bi Živom zidu i Startu. Gradonačelnički kandidat SDP-a i Amsterdamske koalicije premoćno bi pobjedu odnio već u prvom krugu, no – ponovo – karte će se na lokalnim izborima drugačije miješati, ovisno o tome bude li svoj „šešir u ring“ bacio aktualni gradonačelnik.

U Kastvu je također jaka lijeva opcija, pa tako vladajući SDP dobiva gotovo svaki treći glas Kastavaca, odnosno nešto preko 28 posto. Amsterdamska koalicija ovdje je tek četvrta, s oko 8 posto glasova podrške, a između su se „ubacile“ dvije oporbene stranke u Vijeću – HDZ sa 12 posto te Akcija mladih („kamuflirana“ u lik Mislava Kolakušića) s 10 posto glasova Kastavaca. Živi zid je na respektabilnih 7 posto glasova, a „desne tendencije“ najjače na Liburniji osjete se upravo u „gradu na brege“, pa je „suvereniste“ zaokružilo 6,3 posto birača.

Ostale stranke su ispod „crte“, a najbliža prelasku izbornog praga je Dalija Orešković čiji je Start došao do 4,5 posto podrške birača. Slijede Most sa 3,5 posto, Neovisni za Hrvatsku s 3 posto, Pametno i Unija Kvarnera s 2,8 posto, jednako kao i SDSS. Više od 2 posto osvajaju platforma Možemo i Nezavisna lista Marijane Petir, a eventualno iznenađenje može biti relativno slab rezultat Reformista koji trenutačno imaju predsjednika Gradskog vijeća, a osvojili su tek 1 posto glasova. Zanimljivo je da su „Zagorci za Zagreb“ jednog birača našli i među Kastavcima, a bez glasova ostali su Slobodarska Stranka Hrvatske te Slobodna Hrvatska.

Kako bi kastavsko gradsko vijeće izgledalo ako bi se isti rezultati ponovili na lokalnim izborima? Čini se da je elektorat u Kastvu poprilično rascjepkan, jer brojne opcije osvajaju po 2 posto glasova, ali većina birača opredijelila bi se za jednu od četiri velike liste – SDP-a, HDZ-a, Amsterdamske koalicije i Akcije mladih, koje i danas igraju glavne uloge u političkom životu grada. Ovog puta SDP i partneri dobili bi nešto komotniju većinu od 10 ruku u Vijeću, HDZ bi pao na 3 vijećnika jer bi jedno mjesto otišlo „suverenistima“, Akcija mladih ostala bi na 2 vijećnika, a još jednog bi ugrabio Živi zid.

Gotovo identično kao Kastav, glasala je i čitava Primorsko-goranska županija. SDP je stigao do 27 posto, HDZ do 17 posto, a Kolakušić je gotovo dosegnuo dvoznamenkastih 10 posto glasova. Amsterdamska koalicija ostala je na respektabilnih 7,6 posto glasova, „bod i pol“ iznad Živog zida sa 6,2 posto. Iznad praga su ostali još „suverenisti“ sa 6,1 posto, a u prvih deset su još Most i Start s po 4 posto podrške, Esih i Hasanbegović s 2,7 posto te Pametno i Unija Kvarnera s 2,6 posto.

error: Content is protected !!