Izborom najboljih radova manifestacija Mošćenički pinel predstavila se u Gelsenkirchenu @ Mošćenička Draga

gelsenkirchen_moscenicki_pinel_2014 (1)_01

Na izložbi su predstavljeni sljedeći umjetnici: Ljiljana Barković, Jasna Levak, Yasna Krneta Skorup i Barbara Raič iz Hrvatske, Doris Brändlein, Susanne Faber, Sabine Leichner i Brigitte Zipp iz Njemačke, Marina Batistella i Elsa Delise iz Italije, Ingrid Grillmayr, Helene Kleindienst-Guggi, Hannelore Nenning i Gabi Troester iz Austrije, Petra Jovanovska iz Češke i Vinko Lamešić iz Bosne i Hercegovine.

Mošćenička Draga/Gelsenkirchen – Izložbom radova u njemačkom gradu Gelsenkirchen predstavljena je poznata domaća likovna manifestacija Mošćenički pinel, i to izborom najboljih slika nastalih tijekom prvih pet godina postojanja mošćeničke likovne kolonije.

gelsenkirchen_moscenicki_pinel_2014 (4)_01

Aleksandra Alja Čenić, draška mještanka i članica radne grupe za kulturni turizam već preko četrdeset godina živi u Gelsenkirchenu u Rurskoj oblasti pa joj se pruža mogućnost da svoje dugogodišnje iskustvo na organizaciji raznih kulturnih zbivanja u tom gradu iskoristi za kulturnu i turističku promidžbu svojega kraja. Tako su u studenom i prosincu prošle godine održane dvije izložbe radova umjetnika HDLUR-a kao uvod u ovu posljednju, za koju su glavni sponzori bili Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga. Ovdje je potrebno naročito naglasiti izuzetno plodonosnu višegodišnju suradnju Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga s Udrugom umjetnika iz Gelsenkirchena (Bund Gelsenkirchener Künstler) čiji članovi redovito sudjeluju na umjetničkim simpozijima u Mošćenicama i pokazuju veliki interes za obostranu razmjenu.

Izložba u Gelsenkirchenu je ostvarena u suradnji Grada Gelsenkirchena, Udruge umjetnika Gelsenkirhena s njemačke strane i Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, Općine i Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga s hrvatske strane. Na izložbi su predstavljeni sljedeći umjetnici: Ljiljana Barković, Jasna Levak, Yasna Krneta Skorup i Barbara Raič iz Hrvatske, Doris Brändlein, Susanne Faber, Sabine Leichner i Brigitte Zipp iz Njemačke, Marina Batistella i Elsa Delise iz Italije, Ingrid Grillmayr, Helene Kleindienst-Guggi, Hannelore Nenning i Gabi Troester iz Austrije, Petra Jovanovska iz Češke i Vinko Lamešić iz Bosne i Hercegovine.

gelsenkirchen_moscenicki_pinel_2014 (7)_01

Na svečanoj ceremoniji otvaranja izložbe prisustvovali su generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu gospodin Zvonko Plećaš, konzul Kristijan Tušek, slikarica Sabine Leichner-Heuer u zamjenu za oboljelog predsjednika Udruge umjetnika Gelesenkirchena Bernda Maussa te pročelnik za kulturu dr. Manfred Beck. U glazbenom dijelu nastupio je Norbert Labatzki na klarinetu i saksofonu koji je već dva puta upriličio koncerte u Mošćeničkoj Dragi. Važnosti ove izložbe je pridonijelo i prisustvo deveteročlane delegacije iz Mošćeničke Drage predvođene zamjenikom načelnika Riccardom Starajem, direktoricom Turističke zajednice Nensi Dretvić i članom Predsjedništva Katedre dr. Robertom Mohovićem, umjetnice Ljiljane Barković kao i daljnjih članova Općine i Vijeća. Nakon srdačnog pozdravnog govora predstavnice Udruge umjetnika Gelsenkirchena mnogobrojnim posjetiteljima se obratio pročelnik za kulturu dr. Manfred Beck koji se zahvalio Mošćeničkoj Dragi na trudu oko realizacije ove izložbe i angažmanu, poglavito gospođe Alje Čenić, oko promocije M. Drage u Rurskoj oblasti. Istaknuo je da u Gelsenkirchenu postoje generacije turista koje iz godine u godinu ponovo posjećuju M. Dragu zahvaljujući pruženom im gostoprimstvu. Nadahnut prijateljski govor održao je generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu gospodin Zvonko Plećaš koji se osvrnuo na uzajamno prijateljstvo dvije države. Ogroman broj njemačkih turista desetljećima posjećuje Jadran kao jednu od omiljenih destinacija njemačke populacije ne samo zbog sunca, mora i prelijepe obale, već i zbog kulturne i umjetničke baštine koja Hrvatskoj ne manjka. O umjetničkom simpoziju Mošćenički pinel, značenju tih međunarodnih razmjena, razumijevanju među pripadnicima različitih naroda kao i umjetničkoj strani izloženih eksponata izlagala je Aleksandra Alja Čenić. Gospođa Čenić se zahvalila svim prisutnim umjetnicama za nesebičnu pomoć pruženu za vrijeme održavanja simpozija. Istaknula je potom važnost Mošćeničkog pinela, manifestacije međunarodnog karaktera na kojoj se kulturna i turistička destinacija promovira djelima umjetnika. Zamjenik načelnika Riccardo Staraj zahvalio se gradu Gelsenkirchenu na gostoprimstvu i organizaciji izložbe, pohvalio djela svih umjetnika i skrenuo pozornost na slike akademske slikarice iz Mošćeničke Drage Ljiljane Barković. Ujedno je istaknuo veliki trud Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga – Radne grupe za kulturni turizam koja je Mošćenički pinel dovela u sam vrh kulturno-umjetničke ponude Kvarnera.

gelsenkirchen_moscenicki_pinel_2014 (9)_01

– Ono čime je delegacija bila posebno zadovoljna bio je smještaj. Bračni par Marion i Bernd Mauss i sami višegodišnji posjetitelji naših kolonija ugostili su drašku delegaciju u svom svojevrsnom umjetničkom domu u centru grada. Radi se o upravnoj zgradi nekadašnjeg rudnika koja je preuređena u prostor za stanovanje i umjetnički rad u dodatnoj galeriji. Gostima je pružena prilika za dodatno upoznavanje s mogućnosti korištenja takvih zdanja. U tijeku svog kratkog dvodnevnom boravka u Gelsenkirchenu Dražani su ipak imali toliko vremena da posjete i razgledaju neke znamenitosti tog dijela Rurske oblasti. Posebno impresivan je bio posjet bivšem rudniku i koksari Zeche Zollverein u Essenu koji je nakon zatvaranja prenamijenjen i danas se tu nalaze muzeji, galerije, koncertne dvorane, suvenirnice i razni ugostiteljski objekti. Proglašen je svjetskom kulturnom baštinom i plijeni pozornost mnogobrojnih stranih i domaćih posjetitelja Rurske oblasti. Možda bi upravo ovaj model bio živi primjer riječkoj posrnuloj industriji da sve svoje zatvorene tvornice pretvori u kulturno-umjetničke ambijente. Na taj bi se način trajno spasila industrijska baština od propadanja i uprihodila sredstva za daljnju revitalizaciju i oplemenjivanje muzejskih primjeraka slavne riječke prošlosti. Nije izostao ni posjet Areni – novom stadionu nogometnog kluba Schalke 04, obnovljenoj gradskoj vijećnici kao i zgradi kazališta u kojoj se nalaze u svijetu poznate plave spužve umjetnika Yves Kleina, kazao je Riccardo Staraj.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!