Izglasavanje proračuna u sjeni ostavke vijećnika Lesingera @ Opatija

Arhiva Liburnija.net: Tomislav Lesinger s kolegama na jednoj od prošlih sjednica

Zbog neslaganja s politikom ove vlasti i nemogućnosti daljnjeg napretka u ovom gradu dao sam ostavku na mjesto gradskog vijećnika, a svoju sreću ću pokušati pronaći u nekom drugom gradu i nekoj drugoj državi, kazao je Tomislav Lesinger, vijećnik Akcije mladih, te napomenuo da Opatija ovakvim ponašanjem gradske vlasti nepovratno tone.

Opatija – Četvrti gradski vijećnik u aktualnom sazivu gradskog vijeća podnio je ostavku na istoimenu dužnost, zbog aktualne situacije u gradu Opatiji koju je ocijenio krajnje neprimjerenom.

– Ako smo do sada bili nesigurni u budućnost ovog grada ovim daljnjim zaduživanjem te potpunom rasprodajom gradske imovine, možemo staviti trajni znak potpune devastacije grada, koji je nekoć bio ugledan i primjer drugima. Vladavina aktualne vlasti je jako loša, iako je možda popločena dobrim namjerama, te je ugušila Opatiju za iduće generacije. Dok opet dođe do zraka biti će kasno. Jer svijet ide dalje i neće čekati Opatiju. Zbog neslaganja s politikom ove vlasti i nemogućnosti daljnjeg napretka u ovom gradu dao sam ostavku na mjesto gradskog vijećnika, a svoju sreću ću pokušati pronaći u nekom drugom gradu i nekoj drugoj državi, kazao je Tomislav Lesinger, vijećnik Akcije mladih, te napomenuo da Opatija ovakvim ponašanjem gradske vlasti nepovratno tone.

– Ovaj proračun je logičan slijed politike koja je prvenstveno populistička i potpuna neprimjerena za grad kao što je Opatija. Sve je prepuno pamfleta nerealnih obećanja, projekata ladičara i oportunizma. U ovom proračunu to ne može biti očitije. Uopće se više ne kriju megalomanija i nerealna obećanja, nema više ni trunke srama za spas obraza vladajuće garniture, a sve pod motom Opatija s dušom. A zaboravili ste dodati – na kredit. Mene baš zanima kako će to biti Opatijska duša, kada u toj istoj Opatiji ne bude žive duše, a kada kredite budu vraćala naša djeca. Tko će živjeti u gradu koji svoju viziju budućnosti vidi od izbora do izbora – u 4 godine. Baš me zanima tko će živjeti u toj Opatiji kada mladi nemaju posla, a do stana mogu doći jedino kada dobiju 7 na lotu. Jer lako što nemaju sada, neće niti imati. Jer kriteriji POS i socijalnih stanova sigurno ne pogoduju njima. Tko će živjeti u gradu koji se prema mladima odnosi kao prema nužnom zlu, ‘tu su, nešto im moramo dati da se ne bune’, a ne kao prema budućnosti grada i partneru. Konkretno, kakva je poruka ovog proračuna organizatorima opatijskog festivala i projekata za mlade koji su svi redom dobili smanjenje sredstava, u odnosu na prethodnu godinu za 5% ili čak ukidanje. Najviše od svega me možda fascinira činjenica da ste prozvali bivšu vlast da ukida tradiciju i ne voli maškare i povorku a upravo vi ste ju ukinuli, i ne samo to, nego smanjili sredstava za balinjeradu i ostale maškarane događaje. Pitam se kakva je to Opatija s dušom, ako ne ona pusna, domaća, koja voli naš kraj i drži do običaja, dodao je Lesinger.

O svom odlasku iz Opatije u ‘bijeli svijet – trbuhom za kruhom’ Lesinger je istaknuo slijedeće.

– Stanovništvo, posebno mladi, se iseljavaju. O tome se ne priča. Tražiti će budućnost u nekom sretnijem gradu. Pitam se i tko i može živjeti u grad gdje je zdravstveni standard pao za dvije kategorije, a istovremeno se hvalimo i zavaravamo upitnim turističkim dostignućima. Za koga? Tko će živjeti u gradu gdje su poslovni prostori prazni, hoteli većim djelom godine zatvoreni, nezaposlenost rekordna (jer nisu svi podobni ovoj vlasti), a ideje se svode na razinu djeteta u stilu: ‘Ajmo dat 200,000 kuna za pomoć gospodarstvu’. Mogu samo reći – wow. Sigurno će nakon takve financijske injekcije poteći potoci investicija te novi privredni val naći će se sigurno na stranicama Wall street journala. Najveći domet aktualne vlasti je branjenje lažnog ugleda kojeg smo davno izgubili. Pretekle su nas već brojne manifestacije u Hrvatskoj. Svi ulažu u privredu i turizam, a mi ulažemo 100 milijuna kuna u sportsku dvoranu, za čiju sigurnu neisplativost neće odgovarati ova vlast, jer nažalost, za investicije ne jamče svom svojom imovinom nego tuđim novcem i sudbinama, rezimirao je Lesinger.

Podsjetimo, također pri izglasavanu proračuna za 2011. i neslaganja s aktualnom politikom ostavku je podnio Sandi Kršanac, dok je Rajko Hlanuda iz istih razloga kao i Lesinger (koji je ujedno zamjenio Kršanca) podnio ostavku prije točno godinu dana.

Proračun Grada Opatije za 2013. godinu usvojen je s većinom glasova vladajuće koalicije, a iznosit će 162.544.940 kuna. U novi proračun ugrađena je odluka o zaduživanju za realizaciju projekta Doma umjetnosti s deset glasova za, pet protiv i dva suzdržana. Novo zaduženje od 46 milijuna kuna biti će u konačnici ‘podebljano’ s dvadeset milijuna kuna za kamatu i obradu kredita te bi konačan iznos bio oko 66 milijuna kuna.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!