Izložba: Baron Gautsch – Prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri

baron_gautsch

Razvojem turizma, a napose ronilačkog turizma, olupina parobroda „Baron Gautsch“ postaje najatraktivnija ronilačka lokacija u Jadranu, te jedna od najpoznatijih i najatraktivnijih ronilačkih lokacija Europe i svijeta.

Opatija – U organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Hrvatskog muzeja turizma u petak, 1. travnja u 18 sati u vili Angiolini biti će otvorena izložba Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri.

Parobrod Baron Gautsch, svojevremeno najsuvremeniji putnički brod austrougarske flote, izgrađen je 1908. godine u brodogradilištu Gourlay Brothers Company u Dundeeju u Velikoj Britaniji, a služio je kao glavna veza južnog Jadrana s ostatkom Europe. Plovio je linijom Trst-Dubrovnik-Kotor i mogao je prevesti 300 putnika.

Početkom rata počeo je evakuirati civile i prevoziti vojnike prema Italiji, a u jednoj takvoj plovidbi (13. kolovoza 1914. u 14.45 sati na udaljenosti oko šest milja od Rovinja, između Brijuna i svjetionika Sveti Ivan), naletio je na austrijsku podvodnu minu i potonuo u roku od sedam minuta. Tragediju je preživjelo 190 putnika, a precizan broj žrtava teško je utvrditi jer se nisu popisivali vojnici i djeca. Prema raspoloživim informacijama, na brodu je bilo gotovo dvostruko više ljudi od predviđenog broja putnika.

Olupinu je prvi pronašao talijanski ronilac Giacomo Stocca 1951. godine, tvrtka Brodospas ju je službeno locirala 1958. godine, a 1975. godine je prvi put snimljena za TV-emisiju Marija Saletta “Tajne Jadrana”. Kao značajni podmorski lokalitet zaštićena je 1995. godine, a godinu ranije počela je sustavna zaštita i istraživanja tijekom kojih je s olupine izvađeno, restaurirano i u pulskom muzeju pohranjeno 78 predmeta. Ti će predmeti, uz arhivsku građu, fotografije, dokumente i predmete iz privatnih zbirki i drugih ustanova, biti predstavljeni na ovoj izložbi.

Razvojem turizma, a napose ronilačkog turizma, olupina parobroda „Baron Gautsch“ postaje najatraktivnija ronilačka lokacija u Jadranu, te jedna od najpoznatijih i najatraktivnijih ronilačkih lokacija Europe i svijeta. Po izboru njemačkih časopisa, olupina je uvrštena među 10 najatraktivnijih u Europi, kao i među 50 najatraktivnijih olupina svijeta po izboru Red Sea Wreck Acadamy UK. Danas je olupina pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba će biti otvorena do 15. listopada 2016. godine.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!