Izložba: Darija Dolanski Majdak @ Kastav

darija-majdak-dolanski-ciklus-jednostavno-nijanse-blok-kompozicija-pastel-9…”Jednostavno nijanse” – slike/pasteli na papiru i platnu…
…najnoviji su to radovi malih formata u pastelu ove autorice, u kojima ona, kao nebrojeno puta dosad, kreće putevima novim vizualnih istraživanja, pritom uvijek ostajući prepoznatljiva…

Kastav – Izložbeni program u Galeriji crkvice Sv.Trojice, u organizaciji Kastafskog kulturnog leta i Grada Kastva, nastavlja se ovaj četvrtak, 14. srpnja, u 20 sati otvorenjem izložbe pod nazivom ”Jednostavno nijanse“, nagrađivane hrvatske umjetnice Darije Dolanski Majdak.
Darija Dolanski Majdak rođena je 1965. godine u Zagrebu, gdje je 1983. godine završila Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, a 1991. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, na nastavničkom odjelu. Samostalno izlaže od 1991. godine i do sada je izlagala na petnaestak samostalnih izložbi u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Velikoj Gorici, Grožnjanu i Zlarinu. Skupno je izlagala u nas i u inozemstvu na brojnim selektiranim izložbama. Izvela je nekoliko performansa i akcija na otvorenom. Dobitnica je otkupne nagrade T-mobilea, koja joj je 2004. godine dodijeljena u suradnji s Institutom za suvremenu umjetnost, za umjetničku fotografiju na temu “Svijet bez granica”. Godine 2010. izlagala je s grupom hrvatskih umjetnika u New Yorku. Iste godine uvrštena je u katalog „International Contemporary Artists, Vol I“, a na 45. zagrebačkom salonu dodijeljeno joj je ”Očitovanje o izvrsnosti“. Autorica je članica HDLU Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi u Zagrebu.

Darija Majdak Dolanski, ciklus JEDNOSTAVNO NIJANSE, blok-kompozicija

Darija Majdak Dolanski, ciklus JEDNOSTAVNO NIJANSE, blok-kompozicija


…najnoviji su to radovi malih formata u pastelu ove autorice, u kojima ona, kao nebrojeno puta dosad, kreće putevima novim vizualnih istraživanja, pritom uvijek ostajući prepoznatljiva. Jer, kao što sam naziv izložbe sugerira, u jednom izdefiniranom autorskom konceptu i profinjeno izbrušenom izričaju, svi pomaci i iskoraci mogu biti – jednostavno nijanse! Ipak, Darijine najnovije „nijanse“ izuzetno su zanimljive, a dogodile su se kao rezultat inspiracije prostorom i svim njegovim izazovima – oblikom, bojom, teksturom zida, svjetlom i sjenom. Nastale kao svojevrsna sinergija ranije usustavljenoga i iskustveno novoga, ukazale su autorici na neke njoj zanimljive vizualne problematike i možda utrle put prema novim ciljevima. O tome ona sama nadahnuto kaže:“ Iz rustikalnog prostora, odnosno iz zidova, izranjaju tu, u crkvici sv. Trojice, moja mala platna (10×10, 20×20 i 30×30 cm) – njih četrdesetak, prateći tonove i teksturu zidova. U te zidove ona su negdje suptilno uklopljena, a negdje naglašavaju rustiku, svjetla i sjene. Na taj se način slike (pasteli na papirima, ljepljeni na platno) uklapaju u taj specifičan prostor potpuno mu se predajući; ili iz njega iskačući kad akcentiraju svjetlo. Slike su složene kao malene blok-kompozicije, u kojima se tek djelomično poštuje očište promatrača, jer namjera mi je bila da razotkrijem ritam prostora i mjesto boravka svjetla u unutrašnjosti crkvice. Što se tehnike tiče, pasteli su tu bili idealan izbor za ovakav tip izložbe, a svojim kvadratnim formatom nadovezali su se na moj cjelokupni dosadašnji rad svrstan pod termin „geometrijska apstrakcija“. Međutim, ovi mali, pastelni kvadrati ipak su se na neki način udaljili od mojih dosadašnjih velikih formata slikanih uljem na platnu, tvoreći slikarstvo „oštrih rubova“ i nastavljajući hoditi nekim svojim samostalnim putevima.“ (prilagodba: Višnja Slavica Gabout)
Kustosica izložbe Darije Dolanski Majdak je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je autorica teksta predgovora u katalogu, a koja će izložbu i otvoriti.
Izložbu ”Jednostavno nijanse“, Darije Dolanski Majdak moći će se razgledati u Galeriji crkvice Sv.Trojice u Kastvu do 26. srpnja, u redovno radno vrijeme galerije: svaki dan od 10 do 12 i od 18 do 21 sat. Ulaz je slobodan.
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!