Izložba fotografija ‘Tradicijskih barki i regata’ @ Mošćenička Draga

Usnulu Slatinu krase austrougarske zgrade, natpis “Kvarner Express”, simbol jugoslavenske turističke velesile i ritam djembe udaraljkaša Nikice Karasa. Poput afričkog šamana pokušava reanimirati opatijski mit koji čeka da ga netko ponovo probudi u nekom novom obliku jer u prošlost se, barem ne fizički, koliko ja znam, još nitko nije vratio.

Mošćenička Draga – U galeriji Mošćenička Draga od 30. lipnja do 17. srpnja održat će se izložba fotografija pod nazivom ‘’Tradicijske barke i regate’’ mladog opatijskog fotografa Nikice Karasa.

Nikica Karas je rođen 1986. u Rijeci, a živi i djeluje u Opatiji gdje je završio Gimnaziju Eugena Kumičića i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Šest godina bio je aktivni član ED Žmergo. Na Pučkom učilištu Libar u Šibeniku stekao je zvanje maslinara, a na Narodnom učilištu u Rijeci završio je A1 stupanj ruskog jezika te je sudjelovao u projektu Udruge Katapult – “Izdavačka akademija” u segmentu dizajna.

Nikica Karas

Fotografijom se počeo baviti oko 2005. koristeći kompaktni analogni fotoaparat te bilježeći većinom koncerte i partye. Njegova je ljubav za fotografijom rasla tako da se postepeno tehnički unaprijedio pa danas radi s analognim i digitalnim SLR fotoaparatima. Fotografsku radionicu koju je vodio Sven Stilinović pod nazivom ”Sedam dana stvaranja“ pohađao je 2010., a od 2011. je član i Fotokluba Rijeka.

Do sada je izlagao na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi, a na vrlo zanimljiv način njegov opus opisao je opatijski fotograf Marin Aničić.

– Usnulu Slatinu krase austrougarske zgrade, natpis “Kvarner Express”, simbol jugoslavenske turističke velesile i ritam djembe udaraljkaša Nikice Karasa. Poput afričkog šamana pokušava reanimirati opatijski mit koji čeka da ga netko ponovo probudi u nekom novom obliku jer u prošlost se, barem ne fizički, koliko ja znam, još nitko nije vratio. Obratimo pažnju na neobičnog Opatijca Nikicu, živo biće koje obilježava ovu kartulinu. On živi u skladu s godišnjim dobima, bere gljive i šparuge, kreće se šumama, luta, svira gradovima i selima te starom Minoltom na emulziji Efke filma bilježi svijet oko sebe. Taj svijet izgleda davan. Zašto? Jer nam tempo današnjeg tehnološkog razvoja izaziva amneziju i plasira retro kao novi proizvod. Kad sam prvi put vidio njegove fotografije starih barki na jedra pomislio sam da možda radi izložbu svoje obiteljske arhive fotografija, međutim i ja sam se uhvatio u tu istu zamku zaborava. Ovom serijom fotografija drvenih barki na jedra želi oživiti trenutke kada je svome djedu, kalafatu iz hobija, pomagao oko izrade barke.

Istim žarom fasciniran je ritmom drevnog instrumenta i ljepotom starog zanata; Nikičini korijeni su duboko isprepleteni s poviješću čovječanstva. Snimajući na crno-bijelom filmu pokušava se još više približiti svom djetinjstvu i ne tako davnim vremenima kada su još uvijek vrijedila neka druga pravila. Njegov rad je vrlo jasan i lišen apstrakcije. Svatko tko nosi u sebi mediteranski arhetip znat će što detalji od drva i konopa na njegovim fotografijama predstavljaju. Promatrač možda neće znati što su madiri, škaram, bitva, konop, pajoli, prova, ali će im se diviti u radovima ovdje predstavljenog fotografa. Ovdje imamo posla s dušom koja nam nudi slike vremena, mišića i vjetra u kojima je čovjek ovisio o vlastitoj sposobnosti. Autor ovom izložbom odašilje i ekološku poruku, alternativu za turizam s manje smrada, bez struje i nafte. Oživljava stare vrijednosti te nas potiče na čuvanje vlastite baštine kako ne bismo sami sebi postali egzotika.

Sponzori ove izložbe su Turistička zajednica općine Mošćenička Draga, Zajednica Talijana Mošćenička Draga, Općina Mošćenička Draga i Live The Message.

Serena Calderara / Liburnija.net