Izložba ‘Glagoljica na području Općine Mošćenička Draga – Brseč, Mošćenice i Mošćenička Draga‘ gostuje u Mađarskoj

…ilustracija…

Cjelokupan postav rezultat je desetogodišnjeg istraživanja i suradnje s gospođom dr. sc. Sandre Sudec Požar sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu, a prekrasan dizajn je izradila akademska slikarica i prof. Maja Franković s Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci.

Mošćenička Draga – U Mađarskom gradu Gyor 18. svibnja otvara se izložba ‘Glagoljica na području Općine Mošćenička Draga – Brseč, Mošćenice i Mošćenička Draga‘ kojom se želi predstaviti bogata glagoljska baština ove općine na području Opatijske rivijere.

Ova izložba je nastala kao rezultat djelovanja mnogih organizacija koje djeluju na području Općine Mošćenička Draga, Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga, Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, Udruge Jenio Sisolski, Brseč i Zajednice Talijana Općine Mošćenička Draga u suradnji s nizom institucija koje se bave istraživanjem ili pohranjuju glagoljsku baštinu mošćeničkog i brsečkog kraja.

Izložba Glagoljica na području Općine Mošćenička Draga sadrži na 20 panoa prikazanu glagoljsku baštinu koju posjeduju srednjovjekovni gradovi naše Općine – Brseča i Mošćenica te mjesta Mošćenička Draga. Raznovrsnost sačuvanih glagoljskih spomenika i vremenski raspon u kojem su nastajali svjedoče o neprekinutoj višestoljetnoj prisutnosti i dubokoj ukorijenjenosti glagoljice i glagoljaštva na tom prostoru. O starijem razdoblju nema sačuvanih podataka, dijelom zbog propadanja, a dijelom zbog namjernih uništavanja arhivske građe u 19. i 20. stoljeću. Glagoljicu pronalazimo u liturgijskim tekstovima, epigrafskim spomenicima, te spomenicima javnog i privatnog prava, a osobito je važan izvor u reprezentativnoj srednjovjekovnoj zbirci književnih tekstova, poznat kao Žgombićev zbornik, a kome pripada važno mjesto u cjelokupnoj povijesti hrvatske književnosti.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2018.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!