Izložba Ive Kajzera @ Bristol

ivo_kajzerOpatija – Do 24. travnja u kavani ”Palme” hotela ”Bristol” postavljena je prodajna izložba slikara Ive Kajzera. Ovaj umjetnik rođen je 1947. godine u Vaški kraj Slatine, a u Rijeci živi od l965. Godine. Slikarstvom se bavi dugi niz godina, a javno izlaganje svojih radova počinje kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća –od tada sudjeluje na skupnim izložbama i likovnim manifestacijama.
Usporedno sa slikanjem bavi se pisanjem poezije i proze. Do sada su mu objavljene dvije zbirke poezije Slučajni putnik ( 1999.) i Festival povratnika ( 2002.) te roman Kronika u doba parodije (2006.).
Njegova pjesma ”Dobro jutro Rijeko”, koja je uglazbljena često se može čuti na radiopostajama. U izdanju raznih nakladnika s reprodukcijama njegovih radova tiskano je šest kalendara. Dobitnik je više nagrada i priznanja za slikarstvo, a svoje radove izlagao je na tridesetak skupnih i 24 samostalne izložbe.
Evo što je o Kazjeru rekao Željko Sušek:
Mediteran kakav je nekada bio! Ova rečenica koju znamo i kao borbeni poklič iz arsenala našeg Ministarstva turizma, mogla bi nas ugodno uvesti u slikarstvo Ive Kajzera. Mediteran kakav je nekada bio, zapravo je nazadnjačka utopijska poruka, jer mi smo ostali nerazvijeni a nije da smo nešto svjesno sačuvali. Slikarstvo Ive Kajzera ne treba shvatiti samo kao uljepšavanje, ljepotu ciljanom namjerom da se rukom naslika ljepše nego li što to može fotoaparat, već kao prizore vrijednosti koje nisu određene ni užim prostorom ni određenim vremenom. Neutralnost i društveno – povijesnu negibljivost metaforički naslućuje vazda bonaca! Drveni brodovi, mandraći i kamene kućice još uvijek su tu, biti će i jesu. Takvo slikarstvo ne navješćuje stilske pomake.
Ono zagovara tehničku superiornost i talentiranost.
Davor Žic

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net