Izložba: Jelena Azinović ‘Uokviravanje kanona – ekstremni oblici tijela’ @ Kastav

Azinovic_izlozba_kastav (2)

Izložbeni program 22. Kastafskog kulturnog leta nastavlja se na alternativnim lokacijama. Umjetnost mora biti dostupna javnosti.

Kastav – Otvorenje izložbe Jelene Azinović Uokviravanje kanona – ekstremni oblici tijela, u organizaciji .Kastafskog kulturnog leta, odražti će se, 30. lipnja, s početkom u 17 sati u Gradskoj loži. Izložba se može razgledati do 7. srpnja, u trajanju,od 17 do 21 sat.

Suvremena umjetnost, neovisno o mediju, često je obilježena pojmom konceptualizma što jasno pokazuje „Diplomski rad“ Jelene Azinović koja je svoj koncept izrazila u mediju skulpture. Radi se o skulpturi koja ima intenciju dijalogizirati s promatračima, a svojom prisutnošću i pitanjima o društvenim i/ili ideološkim aspektima prehrambenih poremećaja aktivirati cijeli prostor. I jedno i drugo na neki način relativizira granice ovog „klasičnog“ medija u svakom smislu, pa i onom najpovršnijem koje se tiče prekoračenja ideala klasičnog oblikovanja anatomije ljudskog tijela u skulpturi. Azinović u prostoru konfrontira dvije figuralne skulpture reduciranih karakteristika facijalne fizionomije kako bi se naglasila njihova „tipska“ prisutnost. One su, naime, univerzalne predstavnice modernog društva globalnog konzumerizma koje istovremeno promovira potrebe, hedonistički užitak i zadovoljstvo konzumacije, odnosno, kroz medijsku sliku postulira propozicije ideala ljepote.

Azinovic_izlozba_kastav (1)

Izvedene potpuno pojednostavljeno, lišene bilo kakve deskripcije, ove dvije skulpture koje utjelovljuju dva suprotna ekstrema (pretilost i pothranjenost/anoreksiju) potenciraju grotesknost koja se prelijeva u propitkivanje ozbiljnog problema današnjice. Skulpture pružaju dojam usamljenosti i zatvorenosti u neki unutarnji svijet, što se može interpretirati kao naglašavanje individualnog proživljavanja ovog poremećaja koji se klinički tretira kao psihički, a čiji su razlozi emocionalne prirode. Ako pretpostavimo da se radi o istoj osobi onda možemo reći da rad upravo tematizira fenomen anoreksije gdje se skulptura (osoba) ogleda sama u sebe (drugu skulpturu) što u polje umjetnosti prenosi ovaj problem po kojem osoba koja boluje od anoreksije najčešće sebe vidi potpuno iskrivljeno – pretilom. S druge strane, zaustavljajući se na iščitavanju „estetski“ prihvatljivog, odnosno lijepog, mogli bismo reći da kroz dvije konfrontirane skulpture koje predstavljaju umjetnost kao takvu, autorica propituje granice pojma lijepog i estetske kanone u kontekstu povijesti umjetnosti.
Karla Lebhaft

Jelena Azinović rođena je u Zagrebu 1986. godine, gdje završava osnovnu i srednju školu. 2005. godine upisuje preddiplomski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2009. godine upisuje diplomski studij kiparstva na istom sveučilištu te magistrira 2011. godine u klasi prof. Mire Vuce. Dobitnica je Stipendije Grada Zagreba za uspješne studente (2007./2008. i 2008./2009.), Top stipendije za top studente (2010.) te Prve nagrade na natječaju Riječka Klupa u organizaciji udruge građana Riječki Val i internetskog portala pogledaj.to (2011.) s Jakšom Zelimanovićem. Članica je HDLU-a.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!