Izložba 'Kamelije Opatijske rivijere' uz sladoled od latica kamelija


Ove godine četvrta izložba ‘Kamelije Opatijske rivijere’, doživjeti će svoje ‘prošireno izdanje’ u obliku kreativnog gastro izazova, a sveprisutnoj publici, chef Deniz Zembo ponudit će maštovite kulinarske čarolije od cvjetova kamelije.
Opatija – Kamelija je jestiva, a njezine latice koriste se u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Želite li se sami u to uvjeriti, dođite u Umjetnički paviljon Juraj Šporer, u petak 2. ožujka, s početkom u 19 sati na četvrtu izložbu ‘Kamelije Opatijske rivijere’.
Uz fotografije najljepših opatijskih kamelija, biti će izložene donirane sadnice koje će se nakon izložbe posaditi u parku Angiolina, dok će priznati chef Deniz Zembo održati performance Kamelija – kulinarski izazov, najavila je Yasna Skorup Krneta predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Iginio Scarpa.
– Naš cilj je promovirati Opatiju kao grad kamelija te ovim pozivam sve ugostitelje i građane da se uključe postavljajući kamelije ispred vrata svojih objekata i zgrada. Također, u sklopu izložbe biraju se i proglašavaju najljepše kamelije, u kategorijama stablo i cvijet, i to od strane stručnog žirija sastavljenog od zaposlenika iz tvrtke ‘Parkovi’, dodala je Skorup Krneta.

Sladoled od latica kamelije by Deniz Zembo


Ove godine izložba će doživjeti svoje ‘prošireno izdanje’ u obliku kreativnog gastro izazova, a sveprisutnoj publici, chef Deniz Zembo, ponudit će maštovite kulinarske čarolije od cvjetova kamelije, u što smo se i sami mogli uvjeriti na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Le Mandraću.
– Za ovu prigodu pripremio sam pečenu čokoladu sa sladoledom od bijele kamelije, ružmarinom, kruškom i bijelom čokoladom. Sladoled od bijele kamelije radimo sami tako da latice kamelije stavimo u sirup – da malo odstoje – zatim dodajemo vrhnje i sve stavljamo u stroj za izradu sladoleda. Sve ovo navedeno možete probati na izložbi ili u našem restoranu. Inače, od 2005. godine, u našem restoranu za pripremu slanih i slatkih jela koristimo jestivo cvijeće, kazao nam je Deniz Zembo, vlasnik restorana Le Mandrać.
Također, kada su donacije u pitanju, članovi Udruge donijeli su nova pravila, a na jučerašnjojj tiskovnoj konferenciji po prvi put su predstavljena javnosti.
– Za sve buduće donacije vrijedi novi pravilnik. Naime, primati ćemo samo donacije zdravih stabala, visine metar i pol, koje ćemo istog časa moći posaditi u našem parku. Do sada nam se događalo da imamo stotinjak stabala, koje moramo čekati da izrastu, da ih možemo posaditi. Na ovaj način, pravilnikom su predviđene mogućnosti da ih odmah možemo posaditi u park, dodala je Skorup Krneta.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net