Izložba: 'Kvarner, iznad i ispod mora i Venecija' @ KKL

kalavaris_sm…u nastavku teksta pročitajte zanimljivu priču o samom projektu…
Kastav – Večeras, s početkom u 19 sati, u Gradskoj vijećnici u Kastvu, održati će se otvorenje skupne izložbe ”Kvarner, iznad i ispod mora i Venecija“.
Na otvorenju izložbe prisustvovati će Ivica Lukanović, gradonačelnik Kastva; Ivan Kalavaris, mentor projekta; Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti i Mirna Rubeša izvršna direktorica Kastafskog kulturnog leta, dok će izložbu otvoriti Zoran Milivojević, konzul Republike Srbije u Rijeci.
Na izložbi će biti izložene fotografije studenata Akademije umetnosti, Univerziteta u Novom Sadu, pod vodstvom profesora Ivana Karlavarisa.
U nastavku teksta pročitajte zanimljivu priču o samom projektu…
Nema granica – ima prijateljstava
Već tri godine studenti i profesori Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, sa svojim gostima, odlaze u susjednu Hrvatsku da bi se upustili u avanturu podvodne fotografije i uživali u istočnoj obali Jadrana. To je najljepše more na plavoj planeti, jer pruža nevjerojatne uvjete za ronjenje i fotografiranje. Studenti na tečaju ronjenja u Novom Sadu, na bazenima SPENS-a, pod okriljem ronilačkog kluba „Danubijus“ i budnim okom instruktora SSI Lazara Gavrića nauče osnove boravka pod vodom, da bi na moru zabilježili bogatstvo i ljepotu svijeta skrivenog ispod površine mora.
Ovogodišnja destinacija za ronjenje bila je Kostrena, ne samo radi vezikularnosti vode, odn. njenih mjehurića, već i sjajnog instruktora Bojana Jurmana, koji roni u klubu KPD INA „Kostrena“. Njegovo znanje, ogromno iskustvo i, nadasve, očaravajući optimizam, svima je ulijevalo povjerenje. Studenti-ronioci upili su vještine, koje je on znalački i strpljivo prenosio na njih, pa su bili u mogućnosti da rone, snimaju, bilježe, ali i trajno zabilježe trenutke koje upravo vidite pred sobom.
Ovdje se nalaze i fotografije Venecije, koju su studenti, zahvaljujući ukidanju viza, posjetili prvi put, poslije punih osamnaest godina. Evropska unija je otvorila svoja velika vrata za nova istraživanja. Grupa se, tijekom putovanja, osjećala kao kod kuće. Oko njih, svugdje u okruženju – ugodni, gostoljubivi ljudi.
U Veneciji, na našem jeziku, govorio je Pino mlađi – Ðuzepe Boskaro (Giuseppe Boscaro), sin Talijana Pina i novosađanke Nade. S puno stila, šarma i duhovitosti Ðuzepe je zborio o svojoj Veneciji „gradu vode“, „gradu mostova“, o „kraljici Jadrana“ – Veneciji, ovjekovječenoj na autentičnim slikama, poznatog talijanskog slikara osamnaestog stoljeća, Luke Karlavarisa (Luca Carlevarijs). Neki njegovi potomci su se naselili u Kastav, srednjovjekovni grad, koji ponosno stoji iznad Opatije, kraseći svojom ljepotom Kvarnerski zaljev.
Studenti su posjetili Kastav, da bi se u porodičnoj kući i ateljeu, susreli s jednim od najvećih umetnika Vojvodine i Jadrana – Bogomilom Karlavarisom. S kastavske tvrđave / Fortice vidjeli su beskrajno nebo, zauvjek sačuvano na slikama umjetnika Karlavarisa, koji je u to vrijeme, na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, vodio svoju poslednju bitku za život…
….a da je život čudo, dokazuje susret s Nebojšom Stojanovićem, Beograđaninom, Evropljaninom, koji živi i radi između rodnog grada, Trsta i Vilaha, povezujući Srbiju, Italiju i Austriju. Da bi se susreo s prijateljima Akademije umetnosti u Novom Sadu i studentima, Nebojša je, k’o nekad, kad je bio automobilistički as, dojurio u Kastav, dokazujući da nema granica, ali – ima prijateljstava. Ivan Karlavaris

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!