Izložba ‘Na tragu ekološke svijesti iz tišine prirode’ Đorđa Petrovića u Gradskoj knjižnici Opatija

Slike izložene u prostoru Gradske knjižnice Opatija izbor su radova nastalih u razdoblju od 2001. do 2010. godine pod nazivom “Na tragu ekološke svijesti iz tišine prirode”. Radovi su nastali u tehnici akril na platnu.

Opatija – Povodom Rođendana umjetnosti, koji se svake godine obilježava 17. siječnja, u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Viktor Car Emin” Opatija postavljena je izložba slika slikara Đorđa Petrovića.

Đorđe Petrović je likovni umjetnik, rođen 1953. godine u Beogradu, koji od 1955. živi i djeluje u Opatiji. 1995. pohađa akademiju Lorenzo de Medici u Firenzi te biva primljen u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i ostvaruje status samostalnog umjetnika. Do sada je održao više od 20 samostalnih izložbi i sudjelovao u više od 200 skupnih izložbi. Dobitnik je više domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Sudionik je i donator na više humanitarnih izložbi od kojih se ističu one za Hrvatske vojne invalide Domovinskog rata. Petrovićev likovni izričaj orijentiran je primarno na slikarstvo i to apstraktni ekspresionizam, uz koje se povremeno okreće i kiparstvu, objektima, grafici i performansu, novim tendencijama u umjetnosti. Redovito sudjeluje na godišnjim izložbama članova HDLU Rijeka.

Izlagao je u galeriji Šporer, Malom salonu, Kortilu, galeriji Juraj Klović, u galerijama diljem Italije, Slovenije i bližem susjedstvu.

Slike izložene u prostoru Gradske knjižnice Opatija izbor su radova nastalih u razdoblju od 2001. do 2010. godine pod nazivom “Na tragu ekološke svijesti iz tišine prirode”. Radovi su nastali u tehnici akril na platnu.

“Kolorizam Đorđa Petrovića je zatomljen, pronađen na pročeljima starih zdanja, u praznim očima prozora, na stubovima obučenim u zelemkastosivožutu patinu. Polazna osnova Đorđa Petrovića je konceptualiziranje prirodnog, organskog. Ovaj umjetnik na sadržajan slikarski način razvija smisao realnih pojmova tako, što na svojim platnima ostavlja zagonetne tragove nekog davnog počela. Time ovaj iluminator nevidljivo dovodi u stanje vidljivosti, pojačavajući vremenski opseg svoje slike. U pitanju je, dakle, umjetnost koja prekoračuje prag slikarstva na račun jednog poosobljenog duboko ličnog daha. Slika Petrovića je gust i mnogoznačan sistem simbola. Konture pročelja, koje se jedva naziru sa svojom znakovitom tajanstvenošću, stiliziran su slikarski znak, svojevrsna lična amajlija. Forma ovog umjetnika je zgusnuta, zasićena, pastozna. Imponira njegov osjećaj za plemenitost fakture. … Petrovićeva vješto istkana zavjesa likovnih elemenata, koju valja razmaknuti, krije bogatstvo znakova jednog radoznalog umjetničkog duha.” Iz recenzije Ive Musića.

Izložba će biti otvorena od 17. siječnja sve do kraja mjeseca.

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. objavio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao “Vječne mreže” (La Fete permanente.)

error: Content is protected !!